Volgend seizoen twee dispensatiespelers in O23 categorie A

In de O23 competities (categorie A) zijn vanaf komend seizoen twee dispensatiespelers per wedstrijd toegestaan. Voor deze dispensatiespelers geldt geen maximumleeftijd.

Deze beslissing is mede genomen op basis van onderzoek onder spelers, trainers en Hoofden Opleidingen. Een meerderheid verwacht dat de O23-competities aantrekkelijker worden als een beperkt aantal dispensatiespelers wordt toegelaten. Met ingang van komend seizoen voldoet de KNVB met deze nieuwe dispensatieregel aan die wens.

Achtergrond O23-competitie

De Onder 23-competitie bestaat, net als de Onder 21-competitie, sinds 2020 en is ontwikkeld om clubs te helpen met talentontwikkeling. Vanuit amateurclubs die in de top van het amateurvoetbal spelen, werd duidelijk dat talenten moeite hadden om de stap van de jeugd naar het eerste elftal te maken.

De O23-competitie categorie A wordt steeds populairder. De afgelopen seizoenen is het aantal teams van 95 in seizoen 2020-2021 gestegen naar 231 teams in seizoen 2022-2023, uitkomend in de Onder 23 categorie A.

(Bron: KNVB)

Lees verder