Nacompetitie 2e/3e Divisie: Moeizaam gelijkspel HBS tegen JOS Watergraafsmeer

De eerste wedstrijd in de nacompetitie voor HBS eindigde in een teleurstelling. Ondanks het feit dat HBS de eerste helft voortdurend op de helft van de tegenstander speelde, keek het toch bij de rust tegen een 0-1 achterstand aan. Hoewel de Kraaien goed aan de tweede helft begonnen, werd het al snel 0-2. Uiteindelijk zag het team van trainer Ekrem Kahya nog kans om de 2-2 uit het vuur te slepen.

Tekst: John Carlier          |      Foto’s: Aad van der Knaap

In de beginfase zag je al direct dat JOS Watergraafsmeer zich in de verdediging liet drukken. HBS domineerde wel tot aan het strafschopgebied, maar kwam niet tot scoren. In de twaalfde minuut viel de eerste corner voor HBS, maar zonder resultaat. Ook na deze corner bleef JOS Watergraafsmeer goed tegenstand bieden dankzij een aantal routiniers. Een opvallende rol daarbij speelde de bijna 40-jarige Raymond Fafiani, die speelde als een jonge vent. Met hem en nog aantal wat oudere spelers wisten de Amsterdammers de aanvalsdrift van HBS goed tegen te houden.

Ondanks het overwicht van HBS was het JOS Watergraafsmeer dat als eerste de kwaliteiten van keeper Delano Kortstam testte. Een schot van Reggie Schaap verdween recht in zijn handen. HBS, niet geschrokken van deze situatie, gaf het overwicht niet uit handen. Dit resulteerde in de achtentwintigste minuut in de eerste echte mogelijkheid voor Fabian Hilpert. Hij werd op maat bediend door Jedsel Markes en had de bal voor het intikken, maar keeper Bas Schol kon zijn inzet nog net tot corner tikken.

Geheel onverwachts scoorde Tim Pieper in de vierendertigste minuut de 0-1 op een voorzet van Richmond Bossman. Vervolgens nam HBS toch weer het initiatief om de gelijkmaker voor het rustsignaal op het scorebord te krijgen. Ondanks de twee corners bleef die gelijkmaker toch uit. Wel was er nog een mogelijkheid voor Mathijs Harthoorn, die alleen op de keeper kon afgaan maar nog net voor het strafschopgebied door Reggie Schaap onderuit werd gehaald. De vrije trap, die Mink Heuting als gevolg van die overtreding mocht nemen, werd door de keeper nog net tot corner getikt. Vlak voor het rustsignaal had Mink Heuting weer een goede mogelijkheid op de gelijkmaker, maar zijn schot ging net over. Ook twee corners vlak voor het eind van de eerste helft leverden niet de gelijkmaker op.

Bij aanvang van de tweede helft liet JOS Watergraafsmeer een beter beeld zien. Toch kreeg HBS in die fase een goede kans. Het was Niels van Pelt die op de rand van het strafgebied een vrije trap mocht nemen en zijn schot via de paal over de achterlijn zag gaan. Na dit moment weer dezelfde situatie als in de eerste helft. Een pass vanuit eigen speelheft werd door Kevin Schutte verkeerd beoordeeld, waardoor invaller Richie Owusu-Ansah alleen op de keeper kon afgaan en de bal hoog en hard in de touwen knalde. Een toch wel onverdiende 0-2 voorsprong. Hierna wisselde HBS en werd Mathijs Harthoorn uit het veld gehaald voor Luca van Leeuwen. HBS bleef vol op de aanval spelen, wat in de eenenzestigste minuut leidde tot de aansluitingstreffer. Vanuit een corner werd de bal afgeslagen en kwam voor de voeten van Fabian Hilpert, die met een strak schot in de hoek de stand op 1-2 bracht. Hierna werd ook bij JOS Watergraafsmeer gewisseld. Aaron Bruijn kwam in het veld voor de geblesseerde Raymond Fafiani.

Na deze wissel was het toch weer HBS, dat voor de gelijkmaker wilde gaan. Die kwam ook een kwartier voor tijd. Een prachtige combinatie waarbij de bal uiteindelijk voorde voeten kwam van Jedsel Markes, die verwoestend uithaalde en zijn schot in het net gekeerd zag worden, waarbij de keeper de bal alleen maar heeft gehoord. De assistent-scheidsrechter stak de vlag omhoog en de scheidsrechter keurde het doelpunt als gevolg van buitenspel onterecht af. Na afloop van de wedstrijd werden de videobeelden bekeken en hieruit bleek dat het geen buitenspel was.

Tien minuten voor tijd leek het erop, dat die gelijkmaker er toch aan zou komen. Fabian Hilpert ging alleen op de keeper af, maar zijn schot belandde in het zijnet. Hierna was het weer de snelle Richie Owusu-Ansah die alleen op de HBS-keeper af mocht gaan en de mogelijkheid had om de overwinning veilig te stellen.Net voor het strafschopgebied werd hij door Niels van Pelt onderuitgehaald wat de HBS-er geel kostte.

Hierna wisselde JOS Watergraafsmeer nog een keer, maar het kon niet voorkomen dat HBS drie minuten voor het eindsignaal de gelijkmaker scoorde. Mink Heuting probeerde de gelijkmaker te forceren, maar zijn schot werd tot corner verwerkt. Vanuit die corner kon invaller Luca van Leeuwen, nadat de keeper de bal nog wel had aangeraakt, binnentikken: 2-2.

Aan beide kanten werd nog wel gewisseld, maar uiteindelijk bleef de stand 2-2. Een terechte stand. Aanstaande zondag mag HBS het alsnog een keer proberen om bij JOS Watergraafsmeer de stap naar de volgende ronde te halen. Dit zou dan Be Quick 1887 of Kampong worden. De eerste wedstrijd hiervan eindigde ook in een gelijkspel: 0-0.