Nacompetitie 1e/2e klasse: HVV via strafschoppen langs Alphia

Voor de eerste wedstrijd in de nacompetitie moest HVV het opnemen tegen Alphia, dat in tweede klasse D de eerste periodetitel binnenhaalde. In een aantrekkelijke eerste helft met een ruststand van 2-2, werd in de tweede helft niet gescoord. Er moest dus verlengd worden, maar ook in de verlenging vielen er geen doelpunten. Kortom penalty’s moesten de beslissing brengen met als resultaat dat HVV deze serie won en mag verder spelen voor het behouden van een plaats in de eerste klas.

Tekst: John Carlier          |     Foto’s: Franca Dobbe

Alphia begon goed aan de wedstrijd en net als bij HVV met het gemis van een aantal basisspelers. In de beginfase was het even elkaar aftasten en in die periode bleek dat Alphia zeker niet de mindere was. Dit kwam ook tot uiting in de elfde minuut toen Ralph Zeilstra na een dieptepass van Bryan de Bruin alleen voor keeper Guus Dicke kwam en hem het nakijken gaf. Een onverwachte 0-1 voorsprong.

HVV liet duidelijk zien met deze stand geen genoegen te nemen. Nadat het in de negentiende minuut eerst een corner had geforceerd zonder resultaat, was het twee minuten later wel raak. Een dieptepass bereikte Joppe Dekker en hij kon vervolgens alleen op keeper Boas Vet afgaan, maar op het laatste moment werd hij door Dion Duurham onderuitgehaald in het strafschopgebied. Een gele kaart voor Duurham en een penalty, die door Connor Coward werd benut, waarmee hij de stand op 1-1 bracht. Na dit doelpunt een drinkpauze.

Initiatief

Direct na deze pauze had Ralph Zeilstra de mogelijkheid om 1-2 te scoren, maar zijn schot werd op allerlaatste moment nog net door Ole de Mooij tot corner verwerkt. HVV nam hierna weer het initiatief en door een pass vanaf eigen speelhelft kwam de bal bij Alex Burghouwt, die de keeper het nakijken gaf en de stand op 2-1 bracht. Ondanks het feit dat HVV iets sterker was, kwam toch onverwachts weer de gelijkmaker. Door een grove verdedigingsfout van Alexander Mouw kreeg Marwan Fennich de mogelijkheid om de gelijkmaker voor zijn rekening te nemen. Een aantrekkelijke eerste helft werd afgesloten met een 2-2 stand.

Bij aanvang van de tweede helft pakte HVV de draad weer goed op en moest Sander Egberts aan de noodrem trekken om Joppe Dekker van een doelpunt af te houden. Dit kostte hem wel geel. Tot aan de zeventigste minuut waren er meerdere kansen voor HVV om de score te verhogen. Doordat er wat agressiever door het team van André Wetzel werd gespeeld, liep invaller Benjamin Marey tegen een gele kaart op. Weer een drinkpauze kwam voor Alphen waarschijnlijk op tijd, want bij een aantal spelers kwamen toch de vermoeidheidsverschijnselen tot uiting.

Mogelijkheid

Direct na deze pauze was het opvallend dat Alphia toch weer de eerste mogelijkheid kreeg om te scoren. Martijn Kok schoot op aangeven van Ralph Zeilstra vlak voor de doellijn, een niet te missen kans, de bal hoog over. Ook HVV had een mogelijkheid via Max Hagemann, maar zijn kopbal kwam recht in de handen van de keeper.

Vervolgens werd er weer gewisseld aan beide kanten en daarbij was Alphia weer de ploeg die de eerste kans kreeg om 2-3 te scoren, maar keeper Guus Dicke stond weer op de goede plek. Even voor het eindsignaal kreeg Alphia nog wel twee corners, maar scoorde daar niet uit. Bijna was het toch nog 3-2 voor HVV toen Ole de Mooij vanuit een vrije trap de bal in de handen van de keeper kopte.

Het werd dus twee keer vijftien minuten verlengen. Maar waarschijnlijk door de temperatuur en de conditie waren beide teams niet meer in staat om nog een goede aanval op te zetten. Alphia wisselde nog wel, maar ook de wissels brachten niet meer het gewenste succes. Even was er nog hoop voor HVV, omdat zowel Ole de Mooij als Joppe Dekker vlak voor de doellijn nog hadden kunnen scoren.

Ook na deze verlenging geen winnaar, dus moesten er penalty’s worden genomen. Na vijf goed genomen penalty’s van beide kanten viel de beslissing. Het was Juriaan van Wijngaarden die nummer zes op zijn naam schreef en bij nummer zes voor Alphia werd de penalty van Martijn Kok subliem gestopt door Guus Dicke. Daarmee was de beslissing gevallen en mag HVV het in de tweede ronde opnemen tegen DONK uit Gouda.

(Klik HIER voor meer foto’s van HVV-Alphia)

Lees verder