Nacompetitie 3e/4e Divisie: HBS blijft na nederlaag Vierde Divisionist

Na het 2-2 gelijke spel van donderdagavond op sportpark Craeyenhout, moest het duel zondagmiddag in Amsterdam tussen JOS Watergraafsmeer en HBS de beslissing brengen wie zich zou plaatsen voor de finale van de nacompetitie om een plek in de Derde Divisie.

Tekst: Ton Beije  

De wedstrijd was nog maar nauwelijks begonnen of Jedsel Markes kreeg al een schietkans, die overigens niets opleverde. Vlak daarna probeerde Fabian Hilpert het met een schot, dat maar net over het Amsterdamse doel vloog.

Balbezit

Bij een volgende situatie voor het HBS-doel kwamen de Kraaien goed weg, omdat de bal in kansrijke positie maar half werd geraakt door Revellinio Slijters van JOS. Het duel leek een beetje een kopie van donderdagavond. HBS veel in balbezit, JOS dat gevaarlijk probeerde te worden via haar snelle vleugelspitsen.

Jedsel Markes (foto: Orange Pictures)

Uit één van die counters scoorde JOS Watergraafsmeer de 1-0. Marcolm Esajas rondde fraai af na een steekpass van Raymond Fafiani. Veel – terechte- protesten van HBS-kant, ook van de bank, omdat de assistent-scheidsrechter had moeten vlaggen vanwege buitenspel. De treffer werd echter door arbiter Mike de Bruijn wel goedgekeurd. HBS was nog maar nauwelijks bekomen van de teleurstelling, of nummer twee werd al door weer Malcolm Esajas tegendraads langs doelman Delano Kortstam binnengekopt: 2-0.

Vrije trappen

HBS probeerde zich terug te vechten in de wedstrijd. JOS had af en toe een vrije trap tegen nodig om HBS af te stoppen. Dat leverde HBS ook vrije trappen op rond de zestienmeterlijn – onder meer van Niels van Pelt (foto boven) – maar de jonge JOS-doelman Schol wist daar wel raad mee. De JOS-spelers Tony Tol en later Boris Santen kwamen in het boekje te staan van De Bruijn.

In de fase voor het rustsignaal had HBS meer balbezit en was op weg naar de aansluitingstreffer. Die viel niet, maar wel de 3-0 voor JOS Watergraafsmeer van Owusu-Ansah. En met die stand brak ook de rust aan.

Opdracht

Een kansloze achterstand voor HBS, terwijl de tegenstander niet echt veel beter was. Natuurlijk had Ekrem Kahya zijn mannen opdracht gegeven om te trachten na rust snel iets terug te doen. Maar de meeste toeschouwers hadden nog maar net hun plek gevonden of JOS sloeg weer tot. Esajas tekende voor de vierde treffer: 4-0.

Bij een eerste actie van invaller Sem Reuser dicht bij een treffer, maar zijn inzet verdween net naast de paal bij JOS. HBS heeft het na rust niet meer waar kunnen maken voor de vele Haagse toeschouwers die de moeite hadden genomen om naar Amsterdam af te reizen. Het bleef bij 4-0 en dat betekent dat HBS komend seizoen weer acteert in de Vierde Divisie.

Donderdag 8 juni speelt JOS de eerste van twee finales tegen Kampong in Amsterdam, dat zondagmiddag Be Quick 1887 uit Groningen met 4-1 versloeg. Op zondag 11 juni volgt de return in Utrecht.

Lees verder