Interview met Mo Sankoh: Met Vredenburch-roots richting Oranje

Afgelopen week was Mo Sankoh even terug in Rijswijk. De spits van Vitesse Arnhem sprak met Haaglanden Voetbal bij Trattoria Maximo. Een aantal weken geleden was hij de man van de wedstrijd bij Vitesse, waarvoor hij dit seizoen actief is. In het TV-interview liet Hans Kraaij jr. de naam Vredenburch vallen als eerste in een reeks van clubs, waarvoor Mo Sankoh tot nu actief is geweest. Aan tafel zit ook Bart van der Wel, een teamgenoot bij zijn eerste jaar als voetballer.

Tekst: Hans van der Wel

Er worden even herinneringen opgehaald uit de E1 van Vredenburch. Volgens Mo en Bart was dit een geweldig seizoen met een spannende competitie, waarin ze net geen kampioen werden en als hoogtepunt het Eurosportring Toernooi in Schijndel, waar de finale werd gehaald. Een jaar later speelden beiden mee met het straatvoetbaltoernooi van Danone. Het eerste jaar werd de landelijke finale gehaald en een jaar later werd het Danone-team met Mo Sankoh zelfs derde op het WK in Marokko. Mo Sankoh was toen al door scouts van Sparta weggeplukt van de Burcht en doorliep in Rotterdam diverse jeugdteams van de opleiding.

Stoke City

Vervolgens besloot Sankoh samen met zijn broer te verkassen naar het voetbalwalhalla aan de overkant van de plas om vervolgens opgenomen te worden in de jeugdopleiding van Stoke City. Tussendoor maakte hij deel uit van het Oranje onder 17 en werd met dat team in 2018 Europees kampioen. Uiteindelijk wekte het bovenstaande verhaal ook de interesse van VfB Stuttgart uit de Bundesliga. Hier speelde Mo Sankoh in het onder 18 en onder 19 team, maar werd in de Corona-periode overgeheveld naar de A-selectie. Hij maakte zijn debuut in één van de grootste competities van de wereld en het leek allemaal niet mooier te kunnen worden. Helaas sloeg het noodlot toe bij een nieuwe invalbeurt. Bij zijn eerste actie scheurde hij zijn kruisband en was veroordeeld tot keihard knokken om terug te komen. Zijn nieuwe club blijkt echter een grenzeloos vertrouwen te hebben in Mo Sankoh door hem tijdens zijn revalidatie een contract tot 2026 aan te bieden.

Vitesse

Om na zijn herstel aan speelminuten te komen is Mo Sankoh het afgelopen seizoen verhuurd aan Vitesse. Dat leverde 21 wedstrijden, twee doelpunten en twee assists op. Voor een speler van nog geen twintig jaar is dit best een lang intro om het vraaggesprek mee te beginnen.

Hoe is het in Arnhem?

,,Arnhem is echt een leuke stad en heb daar een leuk appartement . Maar ik ben nog regelmatig in Rijswijk, mijn moeder en broertje wonen hier nog steeds. Ik voel me ook echt Rijswijker en zal hier altijd blijven terugkomen!”

Wat ga na dit seizoen doen?

,,Op 1 juli moet ik mij weer melden bij Stuttgart.” (dat zich in de Bundesliga heeft weten te handhaven – red.)

Was is je beste tegenstander die je hier bent tegengekomen?

,,Die Timber van Feyenoord is echt een blok beton en heel sterk. Voor Bas Dost heb ik ook veel bewondering. Een hele slimme spits!”

Wat is je belangrijkste doel voor komend seizoen?

,,Veel spelen bij Stuttgart, zodat ik word opgeroepen voor Jong Oranje. Dat Oranje blijft mooi!”

Wat is jouw tip aan jeugdspelers die de top willen halen?

,,Ga naar buiten, voetballen op straat met je vrienden. Niet binnen gamen of wat dan ook, maar met voetballen op straat leer je gewoon het meeste! En focus op het voetbal. Ik heb me niet laten afleiden door school, ha, ha! Alles stond in het teken van voetballen.”

Wat is jouw droomclub?

,,Manchester United, een geweldig grote club in de mooiste voetbalcultuur. Daar is voetbal alles. In Duitsland is het overigens ook groots hoor. Supporters leven daar ook geweldig mee.”

Inmiddels waren we naar binnen gegaan in het restaurant van die andere Mo en zijn helemaal in de watten gelegd. Een shirtje met handtekening van en voor Mo komt er binnenkort aan en voor Vredenburch is een exemplaar aan Bart van der Wel overhandigd. Deze zal een prominente plaats krijgen in het clubhuis. Bij het volgende interview hopen we op een shirt van het Grote Oranje!

 

 

 

Lees verder