Gevreesde leegloop bij HVC’10 blijft achterwege

Na de teleurstellende afloop van het seizoen 2022-2023 voor HVC’10 werd bij de aanhang voor een grote leegloop van spelers gevreesd. Vanaf de fusie in 2010 speelde de Hoekse ploeg in de tweede en één seizoen zelfs in de eerste klas.

Tekst: Cees van der Pol

De toen naar de Hoek terug gekeerde spelers die bij de fusie besloten hadden met elkaar te komen spelen, stelden een voetbalplan op waarbij HVC’10 een ‘stabiele tweedeklasser’ zou zijn. En dat moest vooral met ‘eigen jongens en spelers uit de directe omgeving’ gebeuren. Sinds 2011 was dat feitelijk geen probleem en speelde de Hoekse club vrijwel altijd in de subtop mee. Dat zonder financiële vergoedingen, al denken buitenstaanders dat de naam van de Stenaline die op het Hoekse shirt prijkt, goed is voor luxe transfersommen.

Uitgerekend in dit vreemde competitieseizoen met de onzalige versterkte degradatie (zes ploegen uit 2E degradeerden) kampte de Hoekse ploeg met personele problemen, waardoor de eerste periode geen succes werd. Het gemis van de sterke keeper Rowdy Janssen (verhuisd) en topschutter Sil van Ooijen (FC ’s-Gravenzande) was groot. Ook de blessures van sterkhouders Michael van den Bos, Daniël Storm en Kirill Slutskyy speelden het elftal in die fase parten. Daarna herstelde de ploeg zich en had zowaar in de laatste periode kans op de nacompetitie voor promotie dan wel voor degradatie. Het werd door af en toe knullig puntverlies (onder meer tegen Full Speed) en op beslissende momenten gebrek aan motivatie het laatste.

Mentaliteit

Afgelopen zaterdag kwam bij derdeklasser (herstel, de spits van de derdeklasser) Verburch de man met de hamer langs. Vooral op mentaliteit liet het team het in de eerste helft afweten en kon dat in de tweede helft, toen Verburch al in de touwen hing, niet meer recht zetten. De teleurstelling was groot, zeker bij het trainersduo Henk en Piet Boon dat immers gunstige cijfers kon overleggen in nacompetities, waardoor Piet Boon zelfs de bijnaam Piet Periodeprins kreeg. Op deze manier afscheid nemen van zijn trainersloopbaan werd hem door niemand toegewenst.

Geruchtenstroom

Direct na afloop van de verloren nacompetitiewedstrijd tegen Verburch kwam de geruchtenstroom op gang dat een aantal basisspelers het wel voor gezien hield. Op dinsdagavond 13 juni jl. kwam de spelersgroep bijeen onder leiding van de nieuwe trainer John de Ronde (ex-CION), die zijn start bij de Hoekse ploeg ook wel anders zal hebben ingeschat. De onvrede over het verloop van de competitie werd besproken, maar ook de kansen op revanche. Blijkbaar heeft het resultaat gehad. Van de selectie had Khalid el Menkouzi (al in de nacompetitie op vakantie) al te kennen gegeven naar ‘stofzuigerclub DHC’ te verkassen. Dat gebeurde ook naar aanleiding van de komst van de jonge doelman van Scheveningen Kenny Lipman (foto).

Begrijpelijk

Toch werd deze week duidelijk dat de talentvolle linksbuiten Kirill Slutskyy niet voor HVC’10 te behouden was. De creatiefste speler van de selectie wilde niet in de derde klasse voetballen, wat hij al eerder eens heeft gedaan bij vv Maasdijk. Omdat hij niet drie keer in de week wil trainen en ook niet zo van strenge regels houdt, vertrok hij niet naar FC ’s-Gravenzande maar koos hij op het laatste moment voor het vijf kilometer verderop gelegen SC Monster. Jammer natuurlijk voor HVC’10, maar vanuit het standpunt van Slutskyy ook begrijpelijk. Daar in Monster gaat hij zorgen voor een supervoorhoede met Jordi van Maanen en de gebroeders Warbout (ook ex-HVC’10). Ook voor de veel scorende middenvelder Mitchell Bouwhuis was belangstelling vanuit hoger spelende clubs. De altijd ijverige speler zat zaterdag gebroken in de Poeldijkse gang, met tranen van boosheid in de ogen. Het morele clubgevoel bij Bouwhuis gaf pas op de laatste dag de doorslag. Hij blijft in de Hoek. Ook de rest van de eerste selectie blijft bij HVC’10. De vorig jaar gekomen spits Beau van der Toorn die een mislukt voetbalseizoen achter de rug heeft, wil zich volgend seizoen revancheren en zich op de spitspositie waarmaken. Wel gingen enkele spelers uit het tweede hun heil ergens anders zoeken: Tom Plooij en Marlon van Minnen naar sv Loosduinen, Romano van Wieren en Vyanni Bouwhuis naar vv Maasdijk. De jonge keeper Dinand Staal vertrekt naar de buren O23.

Versterkingen

Er kwam toch ook nog versterking. De ex-HVC’10-jeugdspeler Boy de Soomer keert na omzwervingen in Naaldwijk en ’s-Gravenzande terug naar zijn oude club en hij kan als centrale verdediger de defensie versterken. Mogelijk is ook Daniël Storm na de zomerstop weer van de partij. Doelman Kenny Lipman zal een welkome versterking blijken. Mogelijkerwijs zal de Hoekse club de degradatie relativeren met de opmerking van de voorzitter van de kleine voetbalclub Van Nispen uit het nietige De Zilk: ,,In de derde klas wordt ook gewoon gevoetbald.” Maar ja, die club degradeerde dit jaar in klasse 3A meteen door naar de vierde klas. En dat zal in De Hoek zeker niet de bedoeling zijn. Dat beeld staat wel erg ver van het ooit vastgestelde voetbalplan ‘een stabiele tweedeklasser’ te zijn.

 

Lees verder