Nacompetitie 1e/2e klasse: Spanning ten top, RKDEO promoveert na beter nemen ‘pingels’ dan HVV

Op een drukbezocht complex van DHC in Delft troffen RKDEO en HVV elkaar om uit te maken wie een ticket zou krijgen voor de eerste klasse komend seizoen. Zou HVV in de eerste klasse blijven of zou RKDEO de promotie pakken, nadat eerder al het tweede- en Onder 23-elftal het kampioenschap al hadden behaald?

Tekst & foto’s: Sander de Hollander

Trainer André Wetzel van HVV had de pech dat hij na zeven minuten al noodgedwongen een wissel moest toepassen. Quinten Jacobs ging naar de kant en voor hem, kwam Chongyl Tjin-Asjoe. De eerste kleine mogelijkheid was er na dertien minuten voor RKDEO. Tommy Simonis vond Sven van Noppen, maar zijn schot werd geblokt. Ook bij RKDEO al een snelle wissel. Na een kwartier moest Youni de Bruin uitvallen en hij werd vervangen door Fabian Pak. Tijdens de warming-up werd al rekening gehouden met eventuele blessure van De Bruin, maar bleek het mee te vallen. In de openingsfase bij een sprintje schoot het opnieuw in de lies en moest ook hij noodgedwongen gewisseld worden.

Pal daarop kwam HVV aan de leiding. De bal werd na een hoekschop voor het Nootdorpse doel niet goed weggewerkt, waardoor Max Hagemann in de rebound raak kon koppen: 1-0. Daarna probeerde RKDEO terug te komen in de wedstrijd. Op aangeven van Irian Boeschoten schoot Tommy Simonis richting eerste paal, maar de bal verdween in handen van HVV-goalie Guus Dicke. Na bijna een half uur op de klok probeerde namens RKDEO-invaller Fabian Pak het, maar weer kon doelman Dicke een hand tegen de bal krijgen. Een minuut later weer gevaar voor het Haagse doel. Tommy Simonis probeerde met een steekbal Sven van Noppen te bereiken, maar doelman Dicke was op tijd zijn doel uitgekomen.

Bij een volgende RKDEO-aanval liep het voor HVV niet goed af. Verdediger Thomas Aangenendt van RKDEO kon door de HVV-defensie lopen, maar werd op rand van het strafschopgebied neergelegd door van Jurriaan van Wijngaarden. Scheidsrechter Tijs Gommans twijfelde geen moment en toonde de rode kaart aan Van Wijngaarden en gaf RKDEO een vrije trap net buiten de beruchte lijnen. De vrije trap werd door Tommy Simonis door de muur geschoten, maar doelman Dicke was attent. Zes minuten voor rust probeerde RKDEO alsnog langszij te komen. Olaf Kramer bediende Fabian Pak, maar zijn inzet was te zacht om doelman Dicke te verontrusten. Met de 1-0 voorsprong voor HVV gingen beide teams aan de thee.

Vlak na rust was de gelijkmaker van RKDEO wel een feit. Op aangeven van Thomas Aangenendt werkte Sven van Noppen bij de eerste paal de bal binnen: 1-1. In het eerste kwartier na rust verscheen HVV diverse malen voor het doel van Huub Koning van RKDEO. Een schot van Max Hagemann verdween net naast en een vrije trap van Boris Gorlee werd door doelman Koning met de vingertoppen tot hoekschop verwerkt. Na een kwartier in de tweede helft probeerde Gorlee het nogmaals, maar nu was zijn inzet te simpel voor doelman Koning. Ook een poging van Joppe Dekker werd een eenvoudige prooi voor de Nootdorpse sluitpost. HVV bleef het proberen. Connor Coward zag een kopbal voorlangs gaan en de bal verdween na een vrije trap vanaf de hoek van de zestien van Boris Gorlee naast het doel.

In de slotfase probeerde RKDEO het nog. Op aangeven van Izzy Rosini zag Hozan Hussaini zijn inzet naast het HVV-doel belanden en in de lange blessuretijd werd een poging van Jazz Vermeer door HVV-doelman Dicke tot hoekschop verwerkt. Hel bleef bij 1-1 in de reguliere speeltijd en dat betekende verlengen. In de eerste verlenging scoorde RKDEO wel, maar de vlag van de assistent-scheidsrechter ging omhoog vanwege buitenspel. Aan het slot zag Olaf Kramer dat HVV-doelman Dicke de bal net over tikte. Geen treffers dus ook in de eerste verlenging. In de tweede verlenging kwam RKDEO op voorsprong via een benutte strafschop. Izzy Rosini werd binnen de beruchte lijnen gevloerd en de bal ging resoluut op de stip. Rosini zelf gaf Guus Dicke het nakijken: 1-2. Binnen zeven minuten had HVV het antwoord klaar. Een hoekschop vanaf de rechtervleugel werd door Diederik Janssen binnengekopt: 2-2. En dat betekende een zenuwslopende serie strafschoppen nemen.

Voor RKDEO waren trefzeker Izzy Rosini, Hozan Hussaini, Irian Boeschoten, Fabian Pak en Jazz Vermeer. Voor HVV troffen Connor Coward, Ole de Mooij en Joppe Dekker de roos. De penalty van Storm de Kam werd gekeerd door RKDEO-goalie Huub Koning. En dat betekende gelijk na de wedstrijd feest in het Nootdorpse kamp. HVV zal het komend seizoen werd in de tweede klasse moeten aantreden.

Lees verder