Goed en fel startend Jong Oranje mag niet klagen met gelijkspel

Jong Oranje is het EK in Georgië en Roemenië begonnen met een 0-0 gelijkspel tegen de leeftijdsgenoten uit België. Het eerste deel van de wedstrijd in Tblisi was duidelijk voor de ploeg van Erwin van de Looi. Het leverde alleen geen treffers op. Die vielen ook niet in het restant  van het duel: 0-0.

De tegenstander nam gedurende het duel echter steeds meer initiatief en het was mede aan doelman Bart Verbruggen te danken dat Nederland niet alsnog tegen een nederlaag aanliep.

Verbruggen was de meest opvallende naam aan de aftrap bij Jong Oranje. Waar Kjell Scherpen de hele kwalificatie en voorbereiding de voorkeur kreeg, moest hij zijn plek voor de openingswedstrijd van het EK afstaan. De keeper die vorig jaar nog bij Anderlecht onder de lat stond, kwam bij de tegenstander meerdere bekende namen tegen. Bij de Belgen hadden onder anderen Yorbe Vertessen en Loïs Openda een basisplaats afgedwongen, twee spelers met Eredivisie-ervaring. Met Charles De Ketelaere (AC Milan) naast zich, was het duidelijk dat de kracht van de Belgen voorin lag.

Flitsend

De start was duidelijk voor Nederland, dat met flitsend positiespel aan de wedstrijd begon. Al na zeven minuten had de ploeg een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. Kenneth Taylor was alert bij het overstapje van Brian Brobbey en schoot de bal met de binnenkant van de voet tegen de paal.

Het was het begin van een heuse aanvalsgolf van Jong Oranje die wel een doelpunt had verdiend. Vooral Crysensio Summerville was ongrijpbaar voor de Belgische defensie. Na een goede pass van aanvoerder Quinten Timber vond de buitenspeler in eerste instantie niemand voor het doel. Omdat de tegenstander de bal niet wegkreeg, kon direct daarna Brobbey uithalen en was in de rebound Summerville ook zelf gevaarlijk. Koni de Winter haalde de bal uiteindelijk van de lijn. Met nog een klein kwartier op de klok mochten de oud-ADO Den Haag-spelers Milan van Ewijk en Yoshua Zirkzee (foto onder) ook nog invallen van coach Van der Looi.

De Belgen leunden vooral achterover en hoopten op een spaarzame uitval. Na een half uur, in een fase waarin Jong Oranje wat slordiger werd, dook de ploeg pas voor het eerst op voor het Nederlandse doel. Verbruggen had na een vrije trap weinig moeite met de poging van dichtbij van De Ketelaere. Even later haalde Vertessen de trekker over na een snelle counter. De aanvaller schoot wild over. Vlak voor rust kreeg België de uitgelezen kans om de 1-0 aan te tekenen. Op aangeven van De Ketelaere had Openda een vrije doortocht richting Verbruggen. De goalie hield zijn doel echter op fabuleuze wijze schoon.

Schulp

De tweede helft begon waarmee de eerste helft eindigde, met een grote kans voor België dat na twee wissels steeds meer uit zijn schulp kroop. Uit de vrije trap van Hugo Siquet schoot Devyne Rensch pardoes de bal op zijn eigen lat. Niet veel later mikte De Ketelaere naast, nadat Gravenberch onhandig de bal verloor in de opbouw.

Hoewel Nederland steeds meer gedwongen werd om te verdedigen, liet de ploeg zich in de beginfase van de tweede helft ook aanvallend goed zien. Mandela Keita greep net op tijd in voordat Taylor kon inschieten na een vlotte aanval via Summerville en Brobbey.

Initiatief

Mede omdat België steeds meer initiatief nam, greep Van de Looi na een uur in. De KNVB-coach haalde Taylor en Jurgen Ekkelenkamp naar de kant en bracht met Wouter Burger en Sven Mijnans nieuwe energie in de ploeg. Het leverde direct een goede mogelijkheid op voor Brobbey die er na een goede pass van Timber net niet in slaagde om doelman Maarten Vandevoordt met een wippertje te passeren.

Aan de andere kant hield Verbruggen zijn ploeg opnieuw op de been door met zijn vingertoppen de poging van afstand van Michel-Ange Balikwisha onschadelijk te maken. Een kwartier later redde hij opnieuw na een inzet van de aanvaller van Royal Antwerp, dit keer met zijn voet. Balikwisha was goed opgedoken voor zijn neus na een fraaie pass door het midden van Openda.

Kansen

Ook in de slotfase kregen beide teams kansen. Maxim De Cuyper was namens België na een corner nog het dichtste bij een goal. De verdediger timede echter verkeerd en kopte daardoor over in plaats van op doel. Hartman kreeg namens Nederland nog een goede kans op aangeven van Brobbey. De Winter blokte net op tijd zijn inzet. Uit de corner die volgde, kon Mijnans inschieten. De middenvelder van AZ raakte de bal echter niet lekker en schoot daardoor naast. Niet veel later nam hij de bal in één keer uit de lucht en kon Vandevoordt knap redden. Hierdoor bleef de 0-0 op het scorebord staan.

Vervolg

Jong Oranje vervolgt het toernooi zaterdag tegen Portugal, dat op de openingsdag verrassend met 2-0 verloor van gastland Georgië, dat op dinsdag de tegenstander is van Nederland. De aftrap van beide duels is om 18.00 uur.

(Bron: OnsOranje, KNVB, foto’s: Orange Pictures)

Lees verder