KNVB pleit bij Tweede Kamer voor betaalbaar, toegankelijk en veilig voetbal

Er zijn weinig plekken in de samenleving waar zoveel verschillende mensen zich verbinden als op een voetbalclub. In voetbal vinden verschillende achtergronden elkaar in een spel. De nationale volkssport verbindt. Dat wordt gekoesterd. Daarom wil de KNVB ervoor zorgen dat het voetbal betaalbaar, veilig en toegankelijk blijft. Woensdag vond er een debat plaats in de Tweede Kamer over het sportbeleid.

Na corona zijn zo’n 700.000 mensen nog niet teruggekeerd in de sport, blijkt uit onderzoek van NOC*NSF. Het is voor veel mensen makkelijker om hele dagen te zitten achter beeldschermen, dan om meerdere dagen per week te sporten. Dat kan anders. De KNVB pleit daarom bij de politiek en overheid voor een sportwet die mensen in beweging krijgt. Een wet waarin wordt vastgelegd dat iedereen toegang heeft tot sport, kinderen vrij kunnen sporten en die het actief zijn als vrijwilliger makkelijker maakt.

Betaalbaar

In deze tijden van toenemende prijzen is het cruciaal dat sport betaalbaar blijft. Ook voor mensen met een kleine portemonnee. Niet alleen een sportwet draagt daaraan bij, maar ook het huidige lage btw-tarief voor de sport is essentieel. Bovendien streeft de Europese Commissie ernaar om het gebruik van rubberkorrels over enkele jaren te verbieden, maar helaas bieden de huidige alternatieven nog niet voldoende kwaliteit. Als we willen dat sport leuk en toegankelijk blijft, moeten we ook focussen op de ontwikkeling van duurzame en betaalbare kunstgrasalternatieven. Daarin trekken we graag samen op met de overheid, aldus de KNVB.

Sportiviteit en respect terug op de velden

Voetbal overstijgt alle grenzen. Voetbal verbindt culturen, talen en kleuren. Helaas is het voetbal steeds vaker het decor van wangedrag, geweld en agressie. Er broeit iets in de samenleving, wat men terugziet op en langs de voetbalvelden. De KNVB werkt daarom aan een aanpak om de veiligheid op de velden en in de stadions terug te laten keren. De KNVB streeft naar toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal voor iedereen. Een strengere aanpak voor de daders. Het aanpakken van het gooien van voorwerpen naar het veld is daar onderdeel van. Maar ook het Engelse model biedt aanknopingspunten om de veiligheid in Nederland terug te laten keren. Meer zaken in het strafrecht, gebruik van technologische hulpmiddelen en een aparte overheidsorganisatie die het veiligheidsbeleid versterkt zijn cruciaal.

(Bron: KNVB Media)

Lees verder