Jong Oranje verlaat EK met enorme kater

Jong Oranje is er niet in geslaagd om de kwartfinale te bereiken op het EK. In Tblisi kwam de ploeg van KNVB-coach Erwin van de Looi (foto) ook de derde wedstrijd niet verder dan een gelijkspel. Tegen gastland Georgië kreeg de ploeg vooral in de eerste helft veel kansen, maar bleef het steken op 1-1.

Het contrast was groot. Na twee wedstrijden voor bijna lege tribunes te hebben gespeeld, barstte de Boris Paichadze Dinamo Arena met 43.000 toeschouwers bijna uit zijn voegen voor het laatste groepsduel. Het toernooi leeft in Georgië enorm, zeker na de goede prestaties van het eigen team tegen Portugal (2-0 winst) en België (2-2).

Mogelijkheden

Nederland kreeg in het eerste bedrijf legio mogelijkheden om de openingstreffer te scoren. Dat het toch plotseling 1-0 voor Georgië stond, was net zo ongelooflijk als onverdiend. Bij de eerste aanval van de ploeg was het direct raak. Zuriko Davitashvili slalomde dwars door de Nederlandse defensie heen – liet een aantal Oranje-spelers staan – en tikte van dichtbij de bal langs doelman Bart Verbruggen. Toch werd het nog voor rust gelijk. Nadat Jurgen Ekkelenkamp raak had gekopt in buitenspelpositie, maakte uitblinker Kenneth Taylor alsnog de 1-1. De afgeslagen voorzet van Wouter Burger belandde, diep in blessuretijd, plotseling voor zijn voeten waarna hij met de binnenkant van zijn voet doelman Mamardashvili passeerde. Een prima moment zo vlak voor rust.

Ex-ADO Den Haag-spelers

Oranje begon met twee voormalige ADO Den Haag-spelers in de basis: Milan van Ewijk (sc Heerenveen) en Crysencio Summerville (Leeds United). Al snel in de wedstrijd raakte Ajacied Brian Brobbey geblesseerd en moest het veldverlaten. Voormalig jeugdspeler van onder meer ADO Den Haag, Joshua Zirkzee, kwam voor hem in het veld.

Teleurstellend

In de tweede helft kreeg Oranje minder kansen, maar wist ook niet te scoren, waardoor het duel teleurstellen in 1-1 eindigde. Georgië gaat door en ook Portugal, omdat het de ontmoeting tegen België met 2-1 won. Door het gelijkspel plaatste Jong Oranje zich niet voor de kwartfinale. Een teleurstellend einde van een periode van vijf jaar onder coach Erwin van der Looi, die wordt opgevolgd door Michael Reiziger. Door de vroege uitschakeling mist Jong Oranje volgend jaar ook deelname aan de Olympische Spelen.

(Foto: Orange Pictures)

 

Lees verder