Jacco Visser, voorzitter HBS: ,,Alcoholverbod in sportkantine valt ook bij ons niet in goede aarde”

Donderdag kwam het bericht naar buiten, dat Staatssecretaris van Volkgsgezondheid Maarten Van Ooijen overweegt om alcoholgebruik in sportkantines aan banden te leggen. Haaglanden Voetbal ging langs bij enkele clubvoorzitters uit de regio om hun reactie te vragen op deze gedachtegang. Ditmaal HBS-voorzitter Jacco Visser (foto).

Tekst: Ton Beije

Het beleid van Van Ooijen komt voort uit het preventieakkoord, waarbij het kabinet overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik wil aanpakken. Nadat eerst het roken hard werd aangepakt door het kabinet, gaat het nu kijken naar de mogelijkheid om op te treden tegen alcohol. De Telegraaf meldde: ,,Volgens ingewijden draait het om zaken als het verbieden van alle alcoholische dranken in sportkantines, een verbod op het verkopen van speciaalbier en wijn in supermarkten, geen alcoholmarketing meer in de sport (dus ook niet meer voor 0.0 bier) en het ophogen van de accijns op alcoholhoudende dranken met wel vijftig procent.” Na de zomer zou het eerste pakket aan maatregelen gepresenteerd moeten worden.

Sociale plaats

Bij HBS is alcoholgebruik en met name verantwoord alcoholgebruik al langer een thema, laat voorzitter Jacco Visser weten. ,,HBS gelooft niet in een verbod zoals nu is aangekondigd door het kabinet. HBS is in de afgelopen tijd een steeds belangrijkere sociale plaats geworden voor onze leden en voor de kinderen, ouders en opa’s en oma’s van onze leden. Wij hebben ruim tweeduizend leden, het is onze inschatting dat ongeveer vierduizend mensen zich op en rond onze club bewegen. Neem daar de prachtige dynamiek met onze buren in de bosjes van Pex maar eens bij om het belang van een club als HBS te duiden.”

Gesprek

Visser gaat verder: ,,Wij laten meer dan duizend kinderen elke week onder professionele begeleiding sporten, er is een ontelbaar aantal vrijwilligers bezig om onze club in goede banen te leiden. Wij hebben actief contact met andere verenigingen, voelen ons gesteund door de Gemeente Den Haag en de wethouder van Sport en zijn mensen in het bijzonder. Zo’n belangrijk maatschappelijk instituut moet je niet overvallen met beleid dat in een verlaten kantoor verzonnen lijkt te zijn. Onze club is als geen ander geschikt om bij te dragen aan het verminderen van de zorg van deze staatssecretaris. Vraag ons, kom met ons in gesprek en leer van de dagelijkse praktijk. Zoals de gemeente Den Haag wel weet, iedereen is welkom bij ons om te praten over maatschappelijke problematiek die in het klein ook bij ons speelt. De huidige plannen, in ieder geval zoals die nu gepresenteerd lijken te worden, zijn op mijn club niet in goede aarde gevallen. Als altijd is HBS, gegeven haar omvang en de maatschappelijke verplichting die dit met zich meebrengt, bereid om over dit thema in gesprek te gaan. Maar laat iets wat zo mooi is, soms ook eens even met rust. Wij zijn nog aan het bijkomen van een Coronacrisis, het is wel even goed zo”, aldus de duidelijke mening van HBS-preses Jacco Visser.

Lees verder