Frank van Mil, voorzitter sv Den Hoorn: ,,Een Staatssecretaris die blijkbaar nog nooit in een sportkantine is geweest”

Donderdag kwam het bericht naar buiten, dat Staatssecretaris van Volkgsgezondheid Maarten Van Ooijen overweegt om alcoholgebruik in sportkantines aan banden te leggen. Haaglanden Voetbal ging langs bij enkele clubvoorzitters uit de regio om hun reactie te vragen op deze gedachtegang. Ditmaal Frank van Mil, voorzitter sv Den Hoorn (foto).

Tekst: Ton Beije

Het beleid van Van Ooijen komt voort uit het preventieakkoord, waarbij het kabinet overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik wil aanpakken. Nadat eerst het roken hard werd aangepakt door het kabinet, gaat het nu kijken naar de mogelijkheid om op te treden tegen alcohol. De Telegraaf meldde: ,,Volgens ingewijden draait het om zaken als het verbieden van alle alcoholische dranken in sportkantines, een verbod op het verkopen van speciaalbier en wijn in supermarkten, geen alcoholmarketing meer in de sport (dus ook niet meer voor 0.0 bier) en het ophogen van de accijns op alcoholhoudende dranken met wel vijftig procent.” Na de zomer zou het eerste pakket aan maatregelen gepresenteerd moeten worden.

‘Proefballonnetje’

Frank van Mil, voorzitter van sv Den Hoorn, maakt zich voorlopig nog niet echt druk: ,,We hebben het gelezen. Ik begrijp uit betrouwbare bronnen dat ze zich er in de Tweede Kamer niet druk om maken en dat dit proefballonnetje vanzelf weer wegwaait.” Om er gelijk aan toe te voegen: ,,De vereniging is een verlengstuk van de samenleving. Dus het clubhuis wordt gebruikt door mensen om te sporten, andere sociaal maatschappelijke activiteiten zoals kaartavonden, bingo voor veel groepen in de samenleving en daar hoort ook op zijn tijd een koffie, thee en een drankje bij.”

Scoren

,,Uiteraard moeten we met elkaar heel hard werken aan een gezonde sportomgeving voor onze kinderen en leden. Daarom zijn NIX18 en een stringent alcoholbeleid en een gezonde voeding in de kantine iets waar veel clubs al mee bezig zijn of zoals wij al gerealiseerd hebben. Domweg alcohol verbieden is weer echt een uitspraak van een staatssecretaris, die even wil scoren in de media, maar blijkbaar nog nooit in een verenigingskantine is geweest”, aldus voorzitter Frank van Mil van sv Den Hoorn.

Lees verder