Ron Kleijn, voorzitter Scheveningen: ,,Er zijn toch nu al diverse regelingen met betrekking tot alcoholgebruik”

Donderdag kwam het bericht naar buiten, dat Staatssecretaris van Volkgsgezondheid Maarten Van Ooijen overweegt om alcoholgebruik in sportkantines aan banden te leggen. Haaglanden Voetbal ging langs bij enkele clubvoorzitters uit de regio om hun reactie te vragen op deze gedachtegang. Ditmaal Ron Kleijn (foto) in zijn laatste reactie als voorzitter van Scheveningen. Zaterdag zit zijn termijn erop.  

Tekst: Ton Beije

Het beleid van Van Ooijen komt voort uit het preventieakkoord, waarbij het kabinet overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik wil aanpakken. Nadat eerst het roken hard werd aangepakt door het kabinet, gaat het nu kijken naar de mogelijkheid om op te treden tegen alcohol. De Telegraaf meldde: ,,Volgens ingewijden draait het om zaken als het verbieden van alle alcoholische dranken in sportkantines, een verbod op het verkopen van speciaalbier en wijn in supermarkten, geen alcoholmarketing meer in de sport (dus ook niet meer voor 0.0 bier) en het ophogen van de accijns op alcoholhoudende dranken met wel vijftig procent.” Na de zomer zou het eerste pakket aan maatregelen gepresenteerd moeten worden.

Verbieden of scherpere controle

Ook vroegen wij Scheveningen-voorzitter Ron Kleijn naar zijn reactie. Het is zijn laatste plichtpleging als voorzitter van de ‘Schollekoppen’. Vanaf zaterdag is Michel de Bruin zijn opvolger. Klein vraagt zich af wat het aan banden leggen inhoudt. Is dat totaal verbieden of scherpere controle? Kleijn: ,,Het totaal verbieden is een enorme aderlating voor ten eerste de inkomsten van een vereniging en ten tweede het verenigen, samenkomen binnen een vereniging.”

Weerstand

Kleijn licht één en ander nader toe: ,,Wanneer de overheid de verenigingen een financiële tegemoetkoming biedt, geloof ik er in dat verenigingen mee zullen werken. Wanneer dat niet zo is, komt er veel weerstand en zullen verenigingen omvallen. Bovendien zijn er al diverse regelingen waarmee alcoholgebruik in kantines wordt gereguleerd: Pas vanaf 12.00 uur alcohol schenken, openingstijden, vergunningen en leeftijdscontroles. Gezellig en gecontroleerd een drankje doen hoort bij het verenigingsleven. Waarom zijn de kroegen dan wel open?”

Betuttelen

,,Mijn mening is dat de overheid niet teveel moet betuttelen,” gaat Ron Kleijn verder. ,,Laat de verantwoording bij de mensen zelf. En wie zijn/haar billen brandt, moet op de blaren zitten. Als de oorzaak van deze maatregel is dat de zorgkosten stijgen, laat dan degenen die door alcohol met de zorg te maken krijgt daarvoor opdraaien door bijvoorbeeld een verhoogd eigen risico. Nu worden ook de normale gebruikers weer gepakt. Als clubs kunnen we wellicht kijken naar zogenaamde jeugdkantines, afgescheiden van de echte kantine. Een ruimte waar men niet verleid wordt voor alcoholgebruik. Uiteraard dienen de technische aanpassingen dan gesubsidieerd moeten worden door de overheid. Dit is in het kort spontaan mijn antwoord, maar ik heb er verder nog niet goed over nagedacht.”

Lees verder