Ruud Meere, voorzitter DSO: ,,Geen alcohol in kantine, de bedenker heeft professionele hulp nodig”

Donderdag kwam het bericht naar buiten, dat Staatssecretaris van Volkgsgezondheid Maarten Van Ooijen overweegt om alcoholgebruik in sportkantines aan banden te leggen. Haaglanden Voetbal ging langs bij enkele clubvoorzitters uit de regio om hun reactie te vragen op deze gedachtegang. De laatste voorzitter in de rij is Ruud Meere, voorzitter van het Zoetermeerse DSO.   

Tekst: Ton Beije

Het beleid van Van Ooijen komt voort uit het preventieakkoord, waarbij het kabinet overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik wil aanpakken. Nadat eerst het roken hard werd aangepakt door het kabinet, gaat het nu kijken naar de mogelijkheid om op te treden tegen alcohol. De Telegraaf meldde: ,,Volgens ingewijden draait het om zaken als het verbieden van alle alcoholische dranken in sportkantines, een verbod op het verkopen van speciaalbier en wijn in supermarkten, geen alcoholmarketing meer in de sport (dus ook niet meer voor 0.0 bier) en het ophogen van de accijns op alcoholhoudende dranken met wel vijftig procent.” Na de zomer zou het eerste pakket aan maatregelen gepresenteerd moeten worden.

Hulp

,,Mijn reactie op een alcoholvrije kantine laat naar zich raden”, begint DSO-voorzitter Ruud Meere, die in een ver verleden ook al preses was van Wilhelmus. ,,Om een voorstel te lanceren waarbij in de kantines van de voetbalverenigingen geen alcohol meer geschonken mag worden, dat is een hersenspinsel van iemand die direct professionele hulp nodig heeft en zeker niet geschikt is voor de politiek.”

Sociale frunctie

Duidelijker kan niet. ,,Na corona, de inflatie en de energieproblemen zijn we weer aan de beurt”, stelt Meere vast. ,,Het is te gek voor woorden en ik zou er voor willen pleiten, dat we in staat worden gesteld om onze sociale functie, die we als voetbalverenigingen hebben, de aandacht te geven die het verdient en gevrijwaard te blijven van dit soort buitenproportionele voorstellen.”

Lees verder