Jong Oranje tegen Zweden en EK-tegenstander Georgië in EK-kwalificatie 2023-2025

Jong Oranje speelt onder leiding van de nieuwe coach Michael Reiziger (foto) in de kwalificatiecampagne 2023-2025 tegen Zweden, Georgië, Noord-Macedonië, Moldavië en Gibraltar.

Dit heeft de loting van de UEFA uitgewezen. De kwalificatiereeks voor het EK 2025 begint op vrijdag 8 september 2023 met een thuiswedstrijd tegen Moldavië en wordt op maandag 14 oktober 2024 afgesloten met een thuiswedstrijd tegen Zweden. Het EK wordt in de zomer van 2025 gehouden in Slowakije.

Jong Oranje speelde vijf keer eerder tegen Zweden. Van deze wedstrijden werd er één gewonnen, werden er twee gelijkgespeeld en twee verloren. Georgië kwam Jong Oranje twee keer eerder tegen. Deze confrontaties eindigden in één overwinning en één nederlaag. Georgië is, naast medeorganisator, ook een van de tegenstanders van Jong Oranje tijdens het aankomende EK 2023. Noord-Macedonië was vijf keer eerder de tegenstander, vier keer won Jong Oranje en één keer werd er verloren. Moldavië en Gibraltar waren ook tijdens de vorige EK-kwalificatiecyclus 2021/’23 tegenstanders van Nederland. In het verleden werden er vier wedstrijden tegen Moldavië gespeeld en werd er twee keer gewonnen en twee keer eindigden de wedstrijden in een gelijkspel. Gibraltar stond vier keer tegenover Jong Oranje en werd in alle vier de voorgaande confrontaties verslagen.

Wedstrijdprogramma

September 2023 
Vrijdag 8 september Nederland – Moldavië
Dinsdag 12 september Noord-Macedonië – Nederland

Oktober 2023   
Donderdag 12 oktober  Georgië – Nederland
Dinsdag 17 oktober Gibraltar – Nederland

November 2023 
Donderdag 16 november Nederland – Gibraltar
Maandag 20 november Zweden – Nederland

Maart 2024
Maandag 25 maart Moldavië – Nederland

September 2024
Donderdag 5 september Nederland – Noord-Macedonië
Maandag 9 september  Nederland – Georgië

Oktober 2024 
Maandag 14 oktober Nederland – Zweden

De aftraptijden en speellocaties worden op een later moment definitief vastgesteld.

EK 2025 in Slowakije

Slowakije organiseert het EK 2025. Het toernooi wordt in de zomer van 2025 gehouden. Aan het eindtoernooi doen zestien landen mee, waarbij Slowakije als gastland automatisch gekwalificeerd is. Aan de EK-kwalificatie doen 52 landen mee die verdeeld worden in zeven poules van zes en twee poules van vijf. De groepswinnaars en de drie beste nummers twee, gemeten over alle negen groepen, plaatsen zich direct voor het EK 2025. De overige zes beste nummers twee maken via een play-off ook nog kans op de resterende drie EK-tickets.

(Foto: Orange Pictures)

Lees verder