Oranje Leeuwinnen ‘zwaaien uit’ met klinkende zege op België

De Oranje-vrouwen zijn klaar voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. De ‘uitzwaaiwedstrijd’ in Kerkrade tegen België werd door de ploeg van coach Andries Jonker ruim gewonnen: 5-0. En daarmee voldeed de ploeg aan de doelstelling, die de trainer vooraf had gesteld: winnen!

Foto’s: Eric de Wit

Lieke Martens was na twee minuten al succesvol. Haar inzet had nomaliter gestopt moeten worden door keepster Nicky Evrard, maar de 1-0 kwam toch op het scorebord. Vlak daarna deed de Belgische sluitpost het beter. Zij stopte een wegens hands toegekende strafschop van Stefanie van der Gragt. Halverweg het eerste bedrijf kreeg Oranje weer een strafschop te nemen. Nu omdat Lineth Beerensteyn (ex-DHC en ex-ADO Den Haag) binnen de beruchte lijnen was neergelegd. Sherida Spitse stuurde nu Evrard de verkeerde hoek in: 2-0. De derde treffer, in de 37e minuut, was de mooiste van de drie voor rust. Hij kwam op naam van Beerensteyn, die na een combinatie met Martens hard raak schoot: 3-0.

Na rust was Victoria Pelova (ex-Concordia en ex-ADO Den Haag) verantwoordelijk voor de vierde Oranje-treffer. De speelster van nu Arsenal schoot raak in de verre hoek: 4-0. Het slotakkoord was voor Katja Snoeijs, die als invaller in het veld was gekomen en raak kopte nadat de bal van de lat was teruggekomen na en inzet van Aniek Nouwen: 5-0.

Zodoende draaide de oefeninterland tegen België uit op een uitermate prettig slotstuk van de eerste twee voorbereidingsweken op eigen bodem. Het waren weken van hard trainen, fit worden, keuzes maken en het bekendmaken van de definitieve selectie. Nu gaat de blik richting Oceanië. Vrijdag vliegt de WK-selectie naar het Australische Sydney om te acclimatiseren en verder te trainen, daarna steekt Oranje de Tasmaanse Zee over om de tenten definitief op te slaan in Nieuw-Zeeland. Het mondiale toernooi gaat voor Oranje beginnen op 23 juli tegen Portugal. De andere deelnemers in de groep zijn Verenigde Staten en Vietnam.

In de definitieve selectie zitten de oud-ADO Den Haag-speelsters Lyneth Beerensteyn, Victoria Pelova, Merel van Dongen en Renate Jansen. Keepster Barbara Lorsheyd van ADO Den Haag mag – als extra speelster – ook mee, maar moet huiswaarts keren zodra het toernooi aanvangt.

 

Lees verder