Nordic Tournament: Oranje-meiden O16 verslaan IJsland

Het Oranje-vrouwenteam O16 is uitstekend begonnen aan het Nordic Tournament in Zweden. Tijdens het eerste duel van het internationale jeugdtoernooi won Nederland met 1-0 van IJsland. De enige treffer kwam van PEC Zwolle-aanvaller Zoë Zuidberg. In de Oranje-selectie zitten ook de ADO Den Haag-jeugdspeelsters Victoria Boerboom en Jet van Mierlo.

Oranje begon sterk aan het duel tegen IJsland en kon op een lastig bespeelbaar veld een aantal keer goed onder de druk uitspelen. De tegenstander hanteerde vooral de lange bal, maar uit een van de eerste momenten dat IJsland probeerde op te bouwen, sloeg Oranje direct toe. De opbouw werd onderschept en PEC Zwolle-linksbuiten Zoë Zuidberg profiteerde daar knap van: 1-0.

Verse krachten

In de tweede helft begon IJsland – in de jacht op de gelijkmaker – wat hoger druk te zetten, maar echt grote kansen bleven dankzij de stabiele defensie uit. Met een paar verse krachten werd Oranje nog wel een aantal keer gevaarlijk in de counter, maar de 2-0 kwam er niet. Door de overwinning gaat Nederland het opnemen tegen de winnaar van Denemarken-Zweden. Mocht Oranje ook de tweede wedstrijd winnen spelen ze de eventuele finale.

Coach Félicienne Harteveld-Minnaar (foto) was na afloop zeer tevreden, maar zag ook verbeterpunten. ,,We speelden tegen een fysiek sterke ploeg, ze wilden echt op de duels spelen. Soms hadden we moeite om op tijd de diepte te bespelen. Het was ook wel een zwaar veld om op te spelen, daar hadden we soms ook wat moeite mee, dus we hebben ook nog voldoende om aan te werken voor de volgende wedstrijd.”

IJkpunt

Het Nordic Tournament staat al jaren hoog aangeschreven in het internationale jeugdvoetbal. Bovendien is het een ijkpunt voor de jeugdinternationals van deze leeftijdscategorie. In Onder 15 en Onder 16 spelen zij louter oefeninterlands. Na de zomer, als ze voor Onder 17 worden opgeroepen, begint het traject van de EK-kwalificatie. Het Nordic Tournament geldt als een belangrijke voorbereiding daarop.

(Foto: KNVB Media)

Lees verder