Betaald voetbal unaniem tegen ‘homofobe’ spreekkoren en neemt maatregelen

Vanaf aankomend seizoen wordt in de voetbalstadions ingegrepen als bezoekers in spreekkoren het woord homo als scheldwoord gebruiken voor bijvoorbeeld een speler of scheidsrechter.

,,Voetbal is voor iedereen en van iedereen. Daar horen geen spreekkoren bij waarin het woord homo als scheldwoord wordt gebruikt. Gezamenlijk hebben we die grens getrokken. De stappen die we nu zetten, zullen we evalueren om te bekijken of ze het gewenste resultaat opleveren”, aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal.

Unaniem

Tijdens de algemene vergadering betaald voetbal (AVBV) van 27 juni bleken de afgevaardigden unaniem: alle clubs willen af van de ‘homofobe’ spreekkoren. Vanaf de start van seizoen 2023-2024 zal de stadionspeaker bij ‘homofobe’ spreekkoren gericht op een individu, als ze massaal, repeterend en/of langdurig zijn, de daders eerst waarschuwen. Gaat men na twee van deze berichten toch door, dan wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd.  Daders worden opgespoord en krijgen een stadionverbod van maximaal 18 maanden.

De AVBV zal na afloop van het seizoen 2023-2024 de aanpak evalueren en op basis daarvan worden verdere afspraken gemaakt. Tot nu toe is er vooral aandacht besteed aan bewustwording en preventie om ‘homofobe’ spreekkoren tegen te gaan. Daar komen de hierboven genoemde maatregelen bij. Deze zijn onderdeel van de totaalaanpak om gezamenlijk het voetbal toegankelijk, gastvrij en veilig te houden.

(Bron: KNVB)

Lees verder