Oranje O16 (vrouwen) door winst op Zweden naar finale Nordic Tournament

De Oranje-selectie onder 16 (vrouwen) heeft zich op het Nordic Tournament met een 3-2-zege op Zweden verzekerd van een finaleplaats. Het team moet het nu aanstaande woensdag in die finale opnemen tegen Noorwegen, dat eerder op de dag knap met 3-0 won van Engeland. In deze Oranje-selectie ook twee jeugdspeelsters van ADO Den Haag: Victoria Boerboom en Jet van Mierlo (foto).

Oranje begon sterk aan het duel met Zweden. Met veel lef in de opbouw en goed positiespel werd de ploeg van Felicienne Harteveld-Minnaar een aantal keer gevaarlijk. In de dertiende minuut leverde dat ook direct de openingstreffer op toen de Zweedse verdediger Fabienne Bartholdson – na hoogdruk zetten van Nederland – de bal ongelukkig achter haar eigen doelvrouw werkte: 1-0. Na een halfuur spelen volgde ook de tweede Nederlandse treffer. Zoë Zuidberg – die ook al trefzeker was in het eerste duel met IJsland – schoot vanuit de zestienmeter prachtig raak achter Isabell Andersson: 2-0. Diezelfde Zuidberg kon twee minuten later opnieuw juichen nadat ze handig profiteerde van geklungel in de Zweedse defensie: 3-0.

Billenknijpen

Het gastland schakelde na rust een tandje bij en vocht zich knap terug. Het bracht een aantal sterke speelsters binnen de lijnen en kwam met een fraaie afstandsknal van invaller Felicia Schröder op 3-1. Een kwartier voor tijd werd het helemaal billenknijpen voor Oranje toen Nova Rolffson – ondanks een knappe redding van PEC Zwolle-sluitpost Noa Tissingh – in de rebound voor de tweede Zweedse treffer van de middag zorgde. De Zweden kregen in de slotfase nog wel een aantal kansen, maar Oranje onder 16 wist de voorsprong knap te verdedigen.

Superscherp

Coach Felicienne Harteveld-Minnaar was na afloop trots. Aan OnsOranje liet zij weten: ,,Ik had vooraf echt een heel goed gevoel over deze wedstrijd. De meiden waren de afgelopen trainingen superscherp en dat zag je ook terug. Ze hebben echt met lef gespeeld. We zijn echt een team en daardoor kunnen individuele spelers als Zoë en Sophie (Proost red.) – die ook al ervaring hebben bij de onder 17 – zo excelleren.”

Lees verder