WK Vrouwenvoetbal: Drie Nederlandse coaches present

Op dit WK vrouwenvoetbal, dat vandaag is begonnen, zitten er drie Nederlandse bondscoaches bij drie verschillende landen op de bank. Uiteraard Andries Jonker (foto) bij de Oranje Leeuwinnen, verder Sarina Wiegman bij Engeland en Vera Pauw bij Ierland.

Andries Jonker nam vorig jaar de taken bij de Oranje-vrouwen over van Mark Parsons, die niet tot successen kwam na de geweldige periode van Sarina Wiegman als bondscoach. De voormalig trainer van Willem II, Wolfsburg en Telstar en voormalig assistent van Louis van Gaal bij diverse topclubs, hoopt zijn team nieuw impulsen te hebben gegeven om ook tijdens dit WK een opvallende rol te vervullen.

Wiegman

De 53-jarige Sarina Wiegman, die na Oranje als bondscoach Engeland aan de Europese titel hielp, hoopt nu met de ‘Lionesses’ heel ver te komen op dit WK. De ster van de in Den Haag geboren en in Monster wonende Wiegman is in Engeland snel gestegen. Niet voor niets gaat zij met Engeland voor de wereldtitel. Wiegman speelde meer dan honderd interlands voor Nederland.

Pauw

Als derde coach op dit WK is Vera Pauw actief, bondscoach van de Ierse vrouwenploeg, waar zij sinds 2019 de technische scepter zwaait. Zij was ook bondscoach van het Nederlandse team tussen 2004 en 2010. Pauw speelde ook veel interlands voor Oranje en kwam tot 85 caps. Eerder was Pauw ook coach van de nationale vrouwenteams van Rusland en Zuid-Afrika en werkte zij in Amerika voor Houston Dash.

Lees verder