EK Vrouwen O19: Oranje doet zich tekort tegen Oostenrijk

Het Oranje Vrouwen Onder 19-team, met Louise van Oosten van ADO Den Haag Vrouwen, heeft het tweede groepsduel op het EK in België verloren. Op de fraaie 3-0 zege op het gastland in de openingswedstrijd volgde een 1-0 nederlaag tegen Oostenrijk in het RBFA Academy – stadion in Tubize.

Foto’s: Eric de Wit

Pech kan Oranje niet ontzegd worden. Tot drie keer toe werd de lat beproefd en keepster Mariella El Sherif van Oostenrijk bleek met name in de eerste helft niet te passeren. Onder 19 staat nog wel tweede in de groep en moet nu op maandag 24 juli in het laatste groepsduel tegen koploper Duitsland een plek in de halve finale zien af te dwingen.

Tegenstander Oostenrijk had de eerste wedstrijd met 6-0 verloren van Duitsland, maar coach Roos Kwakkenbos wilde zich daar zeker niet op blindstaren. ,,Het is een stugge ploeg die zeer gedisciplineerd kan spelen. Eerder dit seizoen hebben ze bijvoorbeeld ook met 2-1 van Duitsland gewonnen. En ze zijn natuurlijk gebrand op revanche”, liet zij vooraf weten aan OnsOranje.

Eerder op de dag had Duitsland al gewonnen van België (2-0), dus Oranje wist dat een overwinning op Oostenrijk een plek in de halve finale zou betekenen. Plus als extra bonus kwalificatie voor het WK onder 20. Oostenrijk begon sterk, maar Oranje nam het initiatief over. Pech was er bij een kopbal van Hanna Huizenga op de kruising na een mooie aanval over rechts. Daarna viel de bal uit een hoekschop van Van Gool op de lat, waarna de excellerende Oostenrijkse keeper een schot van Veerle Buurman uit het doel ranselde. Een schot van Robine Lacroix zeilde net naast de kruising.

Nederland bleef jagen op de openingstreffer. Een alleszeggende statistiek was dat Oranje na een half uur spelen elf doelpogingen had ondernomen en Oostenrijk slechts een. En dan moest de mooiste aanval nog komen. Van achteruit ging de bal snel van voet naar voet en werd Lotte Keukelaar vrijgespeeld. De rechtsbuiten snelde naar het doel, maar Huizenga was net te laat om de voorzet in het lege doel te tikken. Van Gool schoot de bal vervolgens van ver op de lat. Onder 19 vergat zichzelf dus te belonen na een ijzersterk half uur. En dan hou je de tegenstander in de wedstrijd die in de laatste tien minuten voor rust wat begon te kantelen. Oostenrijk kreeg meer vat op het Nederlandse middenveld en ontworstelde zich steeds meer aan de Oranje-druk. Een eerste kans uit een corner vlak voor rust vormde de eerste waarschuwing. Nederland kreeg de bal niet weg, maar het schot verdween net over.

Na rust werd door het Oostenrijkse team met veel overtredingen het Nederlandse spel ontregeld. Onder 19 kreeg in het eerste kwartier nog wel kansen. Keukelaar schoot maar weer eens op de lat. En Buurman stuitte op de niet tem passeren keepster El Sherif. Toch sprankelde Oranje niet zoals in de eerste helft. Het moest af en toe een hoekschop weggeven. En juist daar ging het mis. Invaller Mädl werd in de zeventigste minuut uit het oog verloren en kon volledig vrij inkoppen. Voetbal kan wreed zijn. Het ongeloof was van de gezichten van de Oranjetalenten te lezen, maar de knop moest om.

Coach Kwakkenbos wisselde Huizenga en Henry voor Tolhoek en Kroese. De Ridder werd naar voren gedirigeerd. Nederland drukte Oostenrijk naar achteren en kreeg ook wel kansjes. Noordman schoot uit de draai voorlangs. Kroese en Tolhoek kwamen net tekort om een fijne voorzet binnen te knikken. Zo tikten de seconden weg in het voordeel van Oostenrijk. Tot het einde probeerde Oranje de gelijkmaker te forceren, maar keeper El Sherif gaf geen krimp en hield de nul vast: 1-0. Louise van Oosten van ADO Den Haag liep diep in blessuretijd nog tegen een gele kaart aan.

Door de overwinning van Oostenrijk op Onder 19 is het razend spannend in de groep. Duitsland gaat aan de leiding met zes uit twee en een doelsaldo van plus acht. De halve finale kan de Oosterburen bijna niet meer ontgaan. Nederland staat nog op de tweede plaats met drie punten, net zoveel als Oostenrijk, maar met een veel beter doelsaldo: plus twee tegenover min vijf. In theorie kan ook nummer laatst België nog tweede worden in de groep bij een ruime overwinning op Oostenrijk en een ruime nederlaag van Nederland tegen Duitsland in de laatste groepsduels op maandag. Bij een overwinning van de ploeg van Roos Kwakkenbos op Duitsland lijkt een plek in de halve finale zeker of Oostenrijk moet een monsterscore neerzetten tegen België.

(Bron: KNVB Media)

Lees verder