WK vrouwen: Belangrijke zege Oranje in openingsduel

De Oranje Leeuwinnen hebben op het WK vrouwen in Australië/Nieuw Zeeland een krappe maar heel belangrijke overwinning geboekt in de openingswedstrijd tegen Portugal. De formatie van coach Andries Jonker zegevierde met 1-0, een treffer die al voor rust werd gemaakt.

Eindelijk mochten de vrouwen van Oranje ‘aan de bak’ voor de eerste wedstrijd op het WK. Het was belangrijk om de volle buit te pakken, omdat dat tegen de Verenigde Staten een stuk moeilijker zal zijn. Nederland begint ook niet als topfavoriet voor de wereldtitel. Coach Jonker had geen verrassingen in petto in de opstelling.

Sterk

Oranje begon sterk aan de wedstrijd. Er werd hoogdruk gezet bij Portugal en in het eerste bedrijf kreeg de ploeg ook diverse prima kansen. Slechts één daarvan werd ook in een doelpunt omgezet, maar daar was ook nog even het één en ander om te doen. In de dertiende minuut kopte de meegekomen verdedigster Stephanie van der Gragt (foto) de bal uit een hoekschop van Sherida Spitse langs de Portugese goalie. De assistent-scheidsrechter stond echter met de vlag omhoog. De VAR haalde de scheidsrechter erbij, omdat er sprake zou zijn geweest van buitenspel. Scheidsrechter Monzul besliste tot doelpunt. Jill Roord stond inderdaad in buitenspelpositie, maar niet hinderlijk voor keepster Pereira: 1-0.

Kansen

Vlak voor rust een kans voor Lineth Beerensteyn, maar zag haar inzet via een Portugees been over het doel verdwijnen. De beste kans was evenwel voor Jill Roord, die uit een hoekschop van Spits geheel vrijstaand eigenlijk de 2-0 had moeten binnenkoppen. Nu mikte zij over het doel. Vlak na de pauze kreeg Van de Donk een nog betere kans, nadat de bal prima was afgelegd door Beerensteyn. Van de Donk schoot de bal echter op de vuisten van keepster Pereira.

Hopen

Doordat Oranje verzuimde het karwei af te maken, bleef Portugal hopen op een beter resultaat. Met enkele invalsters binnen de ploeg werd zo nu en dan de druk op de Nederlandse defensie opgevoerd. Van goed voetbal was er aan Oranje-zijde geen sprake meer. Er moest hard gewerkt worden om de overwinning over de streep te trekken. De 12.000 toeschouwers in Dunedin zag in de slotfase een enorme kans voor de Portugese ploeg om langszij te komen. Invalster Telma Encarnação kwam vanaf rechts naar binnen, maar haar schot kwam niet verder dan de vuisten van keepster Daphne van Domselaar. Het bleef bij 1-0, maar de Oranje Leeuwinnen hebben het zichzelf onnodig moeilijk gemaakt en hadden het duel al veel eerder moeten beslissen.

De winst werd na het laatste fluitsignaal bejubeld. Met vertrouwen kan Oranje het duel tegen de Verenigde Staten (in de nacht van woensdag op donderdag om 03.00 uur) in Wellington tegemoetzien.

Lees verder