Oranje Vrouwen O19 plaatsen zich door winst op Duitsland voor halve finale EK

Het Oranje Vrouwenteam heeft knap werk afgeleverd op het EK in België. Na de tegenvallende nederlaag tegen Oostenrijk werd nu in het laatste groepsduel na een 0-1 achterstand Duitsland met 3-1 verslagen, wat ook de eerste plaats in de poule opleverde. Als extra bonus gaat het team ook naar het WK onder 20 dat volgend jaar wordt gespeeld in Colombia.

Foto’s: Eric de Wit

In het Leburton Stadion in Tubize had coach Roos Kwakkenbos voor het duel tegen Duitsland één wijziging doorgevoerd. Kealyn Thomas verving Robine Lacroix op het middenveld. Wel; in de basiself weer een plaats voor ADO Den Haag-speelster Louise van Oosten. Nederland begon ook sterk. De ene na de andere aanval golfde op het Duitse doel, maar eenmaal in de zestien ontbrak nog de rust voor de juiste eindpass. Tot spits Hanna Huizenga in de negende minuut met een slim tikje de volledig vrijstaande Kealyn Thomas bereikte. Het in groten getale opgekomen Nederlandse publiek veerde al op, maar een Duitse verdedigster voorkwam met een ultieme sliding de openingstreffer.

Oranje bleef domineren, al kwam het Duitse team halverwege de eerste helft iets beter in de wedstrijd. En ineens was het raak bij de tweede doelpoging van de Oosterburen. Centrale verdediger Acikgöz dook goed in de ruimte en zag haar als voorzet bedoelde trap via een Nederlandse verdediger achter keepster Femke Liefting in het net vallen. De keeper raakte de bal nog wel, maar stond op het verkeerde been en kon haar hand niet meer achter de bal krijgen: 0-1.

Het duel leek een kopie van de ontmoeting tegen Oostenrijk. Nederland veel sterker, krijgt de kansen, maar de tegenstander opent de score. Oranje bleek mentaal sterk en zocht het Duitse doelweer op. Danique Noordman, die een puike partij speelde op het middenveld, schoot de bal na een afgeslagen corner op de lat. Hanna Huizenga werd twee keer weggestuurd in de diepte, maar telkens zat er op het laatst een Duits voetje tussen. In de 42ste minuut – het was inmiddels hard gaan regenen – draaide de spits opnieuw mooi weg van haar tegenspeelster. Weer leek een Duitse voet roet in het eten te gooien, maar de van richting veranderde bal vloog in de hoek: 1-1. Vlak voor rust kreeg de Duitse O19-ploeg nog een kans, maar het bleef in het eerste bedrijf bij 1-1.

Oranje O19 kwam goed uit de startblokken na de doelwisseling. Al na twee minuten kwam Huizenga een millimeter tekort om een voorzet van Noordman binnen te glijden. Lotte Keukelaar strandde even later na een mooie run op de Duitse keepster. Coach Roos Kwakkenbos bracht opnieuw twee verse krachten. Danique Tolhoek nam de spitspositie over van Huizenga. Robine Lacroix nam de rechtsbackpositie (voor haar een ongewone rol) over van de geblesseerde Louise van Oosten. Onder 19 bleef de baas op het veld en de beloning volgde al snel. Rechtspoot Emma Frijns vond met een schitterende pass vanaf de linkerkant de inkomende Lotte Keukelaar die de bal op magistrale wijze binnengleed bij de tweede paal: 2-1.

Oranje wist dat de buit nog niet binnen was en bleef knokken. De 3-1 was altijd dichterbij dan een Duitse gelijkmaker. Danique Tolhoek was twee keer dichtbij met een bal die over de kruising scheerde en een goede save van de Duitse keeper. Tien minuten voor tijd kwam de verlossing in deze voor het publiek zenuwslopende wedstrijd. Rosa van Gool was haar tegenspeelster weer eens te slim af, waarna ze werd vastgehouden in de zestien. Scheidsrechter Schmölzer wees resoluut naar de stip. Van Gool nam haar verantwoordelijk als aanvoerder en schoot Oranje naar de halve finale van het EK: 3-1.

Na afloop prees coach Kwakkenbos bij OnsOranje de mentale weerbaarheid van het team, dat ondanks het betere spel en de betere kansen net als tegen Oostenrijk tegen een 1-0 achterstand opliep. ,,Daar hebben we het van te voren over gehad. We laten ons niet van de wijs brengen bij een tegenslag. We vertrouwen op ons plan. We vertrouwen op onze kwaliteiten. Dan kunnen we het ombuigen. Fantastisch dat we dat ook hebben laten zien.”

In de halve finale speelt Oranje O19 komende donderdag in Stade Leburton te Tubize tegen Spanje. In de andere halve finale treffen Frankrijk en Duitsland elkaar.

(Bron: KNVB Media)

Lees verder