Gemengde zaterdag/zondag-competitie eerste elftallen mannen

Vanaf dit seizoen (2023-2024) zijn ook de Derde en Vierde Divisie en eerste klasse gemengde zaterdag/zondagcompetities. Teams van zaterdag- en zondagverenigingen worden binnen hun niveaus bij elkaar in een poule ingedeeld.

In de Betnation Divisie (voorheen Jack’s League, Tweede Divisie) is dat al een aantal jaar het geval. De reisafstanden zijn hierdoor kleiner geworden en de kans op het spelen van (regionale) derby’s groter.

Vaststelling wedstrijden

Bij de vaststelling van wedstrijden wordt de gewenste speeldag van de thuisspelende vereniging als uitgangspunt genomen. Voor principiële zaterdagverenigingen (die het recht hebben om alleen op zaterdag te spelen) wordt een uitzondering gemaakt. Deze clubs spelen zowel de thuis- als uitwedstrijden op zaterdag.

Principiële zaterdagverenigingen

Een principiële zaterdagvereniging is een vereniging die voldoet aan één of beide van deze criteria:

  • De vereniging maakt deel uit van het convenant dat is afgesloten met de Belangenorganisatie Zaterdagvoetbal Verenigingen (BZV) in 2013. De naam van de vereniging is dan vermeld op de BZV Ledenlijst 2013.
  • De vereniging heeft sinds de oprichting geen enkel zondagteam in de competitie gehad bij de KNVB.

Een zaterdagvereniging die niet aan één van de bovenstaande vereisten voldoet, wordt – op basis van het eerdergenoemde besluit van de ledenraad – beschouwd als een zaterdagvereniging die een uitwedstrijd op zondag kan spelen.

Speeldagen en aanvangstijden

Wedstrijden worden als volgt ingepland:

  • Zaterdag thuis tegen zaterdag/zondag: zaterdag 14.00/14:30/15:00/15:30 uur.
  • Zondag thuis tegen zondag: zondag 14.00/14:30 uur.
  • Zondag thuis tegen zaterdag: zondag 14.00/14:30 uur.
  • Zondag thuis tegen ‘principiële zaterdagvereniging’: zaterdag 18.00 uur (als een vereniging niet over kunstlicht beschikt, wordt de wedstrijd vanwege de mogelijk invallende duisternis conform paragraaf 3.6 van het Handboek Competitiezaken op de uiterste aanvangstijd ingepland).

In onderling overleg tussen verenigingen kan van het bovenstaande worden afgeweken.

Overzicht principiële zaterdagverenigingen

Klik HIER voor het overzicht per divisie of klasse welke verenigingen als ‘principieel zaterdag’ worden beschouwd.

(Bron: KNVB)

Lees verder