Louise van Oosten (ADO Vrouwen) grijpt met Oranje O19 naast finale EK

Het is ADO Den Haag-speelster Louise van Oosten (foto) met Oranje O19 niet gelukt de finale te bereiken van het EK in België. In een zinderende halve eindstrijd moest de jonge Oranje-ploeg uiteindelijk buigen voor Spanje. Uiterst pijnlijk was nog dat Oranje vlak voor tijd een strafschop miste.

Coach Roos Kwakkenbos was na afloop toch trots op haar ploeg, dat kan terugkijken op een ijzersterk toernooi. Onder 19 heeft enorme mentale veerkracht getoond en kan zich meten met de wereldtop. Spanje was ook niet de minste ploeg in die finale. Het is de regerend wereldkampioen. Het topland plaatste zich voor de twaalfde keer in de EK-historie bij de laatste vier; daarvan had het negen keer de finale bereikt en vier keer de trofee omhoog mogen houden, waaronder dus in 2022. Nederland en Spanje hadden in februari nog een vriendschappelijk duel op het scherpst van de snede uitgevochten. Onder 19 won dat duel in La Nucia heel knap met 2-1. Voor Nederland was het de zesde keer dat het hoogste KNVB-jeugdelftal bij de vrouwen de halve finale op een EK eindronde had bereikt. Alleen in 2014 werd ook de finale gehaald, waarin Oranje met 1-0 te sterk voor Spanje was dankzij een goal van Vivianne Miedema.

Dominanter

Na een aftastend begin was Spanje dominanter en wist zich onder de druk van Oranje uit te voetballen. De tweede keer dat Spanje over links kon doorbreken was het raak. Keeper Femke Liefting kon de kopbal nog wel keren, maar middenvelder Julia Bartel was genadeloos in de rebound: 0-1. Binnen een kwartier keek Nederland tegen een achterstand aan, en dat was Onder 19 dit toernooi al eerder overkomen. Maar een van de belangrijkste eigenschappen die Kwakkenbos en haar staf het team hebben bijgebracht, is onverstoorbaarheid. Blijf geloven in je kwaliteiten; blijf geloven in het plan. Halverwege de eerste helft lukte het Onder 19 eindelijk wat rust in het eigen spel te brengen. Passes werden zuiverder. Aannames beter en de bal bleef wat langer in de ploeg. Dat leidde ook tot kansjes, de grootste voor Daliyah de Klonia, die haar schot zag smoren in een woud van benen.

Aan de andere kant bleef ook Spanje gevaarlijk. Na een waar bombardement aan corners moest Louise van Oosten een zekere treffer van de lijn halen. Djoeke de Ridder blokkeerde een schot van Real Madrid-spits Camacho. In de slotminuut van de eerste helft kwam Danique Noordman eindelijk even los van haar tegenstander, maar de Spaanse keeper stond goed gepositioneerd.

Penalty

Na een uur spelen bracht Kwakkenbos nieuwe verse krachten: Emma Frijns voor Louise van Oosten en Fieke Kroese voor Ziva Henry. Ondertussen knokte Spanje zich terug in het duel dat nu op en neer ging. Liefting tikte een inzet van Fammia katachtig op de paal. Centrale verdediger De Ridder kon net niet tot een schot komen na de zoveelste fijne dribbel van Lotte Keukelaar. Naarmate de wedstrijd vorderde vloeiden de krachten langzaam weg op het zware veld, maar toch bleef Onder 19 geloven in de gelijkmaker. En bijna volgde de beloning op het moment dat invaller Robine Lacroix in de zestien onder de zoden werd gestopt. De Poolse scheidsrechter Ewa Augustyn twijfelde niet: penalty. Aanvoerder Rosa van Gool nam haar verantwoordelijkheid, koos dezelfde hoek als tegen Duitsland, maar de sterke Spaanse keeper gokte goed en stompte de bal uit het doel.

Spanje hield stand in het vervolg en plaatste zich voor de tiende keer voor de finale van het EK Onder 19. Moe gestreden zakten de spelers op het natte gras, waar het besef langzaam maar zeker doordrong: geen finale.

(Bron: KNVB Media)

Lees verder