WK vrouwen: Spanje in verlenging alsnog langs Oranje Leeuwinnen

Het WK voetbal zit er voor de Oranje-vrouwen op. De ploeg van Andries jonker verloor in de verlenging van Spanje, nadat het in de slotminuut van de reguliere speeltijd nog op 1-1 was gekomen. Lineth Beerensteyn liet enkele goede mogelijkheden liggen, maar de zege van Spanje was zeker niet onverdiend.

Zeker in de eerste helft werd Oranje van het kastje naar de muur gestuurd en was Spanje de betere ploeg en kreeg ook legio kansen om op voorsprong te komen en zelfs het duel al te beslissen. Spanje toonde eens te meer aan ook favoriet te zijn voor de wereldtitel. Voor Oranje eindigde de WK-droom in de kwartfinale.

Geluk

Voor de geschorste Daniëlle van de Donk speelde haar ploeggenote bij Olympique Lyonnais, Damaris Egurrola, op het middenveld. De eerste kans voor Spanje, na eenvoudig balverlies van Egurrola, was voor Esther Gonzalez, die de bal echter voorlangs het doel van Daphne van Domselaar schoot. Oranje had geluk toen Alba Redondo tweemaal de paal trof. Weer Redondo en Mariona Caldentey namen het doel van Van Domselaar zonder succes onder vuur. Aan de andere kant kwam Lieke Martens net tekort bij een voorzet van Esmee Brugts. Na dik een half uur kwam Oranje goed weg, doordat een treffer van Gonzalez op advies van de VAR wegens buitenspel werd geannuleerd. Met 0-0 gingen de ploegen de rust in en daar mocht Oranje zeker niet over klagen, want het aantal kansen dat Spanje had laten liggen was enorm.

VAR

Na rust leek Oranje een enorme mogelijkheid te krijgen, omdat arbiter Frappart uit Frankrijk de bal op de stip legde na een overtreding van Irene Paredes op Lineth Beerensteyn. Op advies van de VAR werd de pingel echter teruggetrokken. Bij een handsbal van Stephanie van der Gragt (foto) in het Nederlandse strafschopgebied, ging de bal wel op de stip en schoot Caldentey de bal vanaf elf meter langs Van Domselaar: 1-0. In de slotfase stuurde coach Andries Jonker Van der Gragt mee naar voren en dat had succes. In de slotminuut schoot zij fraai de gelijkmaker binnen: 1-1. En dat betekende verlengen.

Kansen

Met het inbrengen in die verlenging van Alexia Putellas (terug van lang blessureleed) kreeg Spanje weer meer vastigheid. Toch kreeg Oranje de eerste grote kans om op voorsprong te komen, maar Beerensteyn schoof de bal voorlangs. Even later weer een mogelijkheid voor de Delftse Beerensteyn, maar haalde zij de bal na een ingooi om over het Spaanse doel. Het was echter vlak daarna wel prijs aan de andere kant. De snelle Paralluelo werd weggestuurd over links en schoot via de binnenkant van de paal binnen: 2-1. Daarna zagen de Oranje Leeuwinnen geen kans meer terug te komen en eindigt dit WK in de kwartfinale. Een extra teleurstelling voor de afscheid nemende Stephanie van der Gragt, die een tegentreffer veroorzaakte, maar ook de gelijkmaker voor haar rekening nam.

 

Lees verder