TOTO KNVB-beker: TOGB staat met IJsselmeervogels uit voor geweldige uitdaging

Zaterdag vindt de eerste officiële wedstrijd van TOGB in het seizoen 2023-2024 plaats. In de eerste kwalificatieronde van de TOTO KNVB-beker reist TOGB naar Spakenburg-Bunschoten waar IJsselmeervogels de tegenstander is.

Tekst: Ron Fruining

Gastheer IJsselmeervogels moest afgelopen seizoen noodgedwongen een stapje terug doen. De rood-witten degradeerden uit de Tweede Divisie en spelen dit seizoen in de sterke Derde Divisie A. TOGB beleefde een prima eerste seizoen in de Derde Divisie, waarin het op plek acht eindigde. Inmiddels is Jonathan Jonk (foto) de eindverantwoordelijke bij de Hoge Land-formatie. Zijn selectie werkte in twee blokken toe naar de competitiestart die op zaterdag 19 augustus zal zijn en waarvoor OJC Rosmalen naar Berkel en Rodenrijs zal afreizen.

Zaterdag dus het officiële debuut van trainer Jonathan Jonk op divisieniveau in de uitbeurt bij IJsselmeervogels. Vooruitblikken op het bekerduel doen we met de nieuwe trainer van TOGB en haar routinier Jay Zandbergen.

Jonathan, je bent inmiddels alweer bezig aan blok twee van de voorbereiding. Hoe zijn je eerste weken bij TOGB verlopen?

,,Ik heb het erg naar mijn zin. Ik werk met een leuke staf en gretige groep. Helaas zijn we nog niet compleet geweest tijdens beide blokken met het team, vanwege blessures of vakanties. Voor de wedstrijd tegen IJsselmeervogels hebben we drie weken voorbereiding gehad in blok twee. Van de groep waar we mee gewerkt hebben, hebben we veel kunnen zien en meten, maar wij zijn nog lang niet waar we willen zijn.  De potentie is zeker aanwezig, nu moeten wij als staf zien die uit de groep zien te halen.”

Tegen IJsselmeervogels ga je je officiële debuut als hoofdcoach op divisie-niveau maken. Wat weet je van IJsselmeervogels?

,,Zo had ik het niet eens gezien eigenlijk, dat dit mijn debuut is als hoofdcoach op dit niveau. Maar direct tegen een grote naam in het amateurvoetbal debuteren, is alleen maar leuk. Hier doe je het als staf en selectie voor om tegen grote clubs te spelen en daar dan ook van te willen winnen. Na de loting had ik persoonlijk twee gedachtes. De eerste was een prachtige tegenstander om tegen te spelen, maar ook een grote vereniging met een behoorlijke status in het amateurvoetbal. En de tweede gedachte was, jammer dat we niet een laag geklasseerde tegenstander hebben geloot, want we willen het eindtoernooi bereiken met elkaar en je weet dat IJsselmeervogels een zware tegenstander kan en zal zijn. Het zal een opgave worden komende zaterdag, maar wij kunnen als iedereen zijn taak goed uitvoert, ook winnen van een sterke tegenstander. Wij weten denk ik voldoende van IJsselmeervogels en hebben ze goed kunnen analyseren. Het is even afwachten welke spelers er gaan spelen bij de Vogels, maar we weten ook dat zij altijd kwaliteit op het veld hebben staan. We kunnen zaterdag vol aan de bak en zullen er in ieder geval alles aan doen om er een leuke wedstrijd van te maken met als doel om winnend van het veld te stappen.”

Samen met je staf heb je de afgelopen wedstrijden en trainingen je spelers aan het werk gezien. Niet iedereen is nog wedstrijdfit. Kun je al iets zeggen over de vorm van je spelers?

,,Zeker. Wij zijn nog niet op het niveau waar wij willen zijn. Dit heeft nog even tijd nodig. Qua fitheid hebben we te maken met jongens die van blessures terugkomen, dus we hebben ook hier nog wel nog wat stappen te maken. De jongens die bij de wedstrijdselectie zitten zijn fit, maar nog niet topfit. Hier komen kost tijd en wij denken hier nog een aantal weken voor nodig te hebben om dit te bereiken. Voetballend moeten we ook nog stappen maken. Het is nu soms nog onrustig aan de bal en ook verdedigend kan het nog een stuk beter. Wel zien we dat we verder zijn dan in blok één van de voorbereiding. We zijn pas begonnen en op de lange termijn gaat dit goed komen. We analyseren onszelf elke wedstrijd en training om beter te worden.”

Wat voor wedstrijd verwacht jij komende zaterdag?

,,Ik verwacht een mooie pot met een aanvallend voetbal. Zij zullen dit seizoen recht willen zetten wat vorig jaar misging en direct goed willen starten deze bekerronde. Wij zullen de storm van IJsselmeervogels moeten doorstaan en toeslaan op de momenten dat het kan. Ik heb vertrouwen in een overwinning en hopelijk gaan wij zaterdag stunten!”

Jay Zandbergen


Jay Zandbergen, direct een prachtig affiche als seizoensopening. Hoe kijk jij naar deze wedstrijd?

,,We hebben er zin in. Vorig jaar hebben we voor het eerst mogen deelnemen aan de TOTO KNVB-beker. Helaas strandden wij afgelopen seizoen in de eerste ronde. IJsselmeervogels is een club met een supersfeer en grote historie. Wij komen voor de winst en willen graag door naar ronde twee!”

Er is een aantal mutaties in de selectie. Hoe is de chemie in de groep?

,,De chemie is goed. We hebben grotendeels dezelfde selectie. De jongens die erbij zijn gekomen passen goed in de groep.”

Hoe ben jij door de zomer gekomen en hoe staat de groep er volgens jou voor?

,,We hebben twee blokken voorbereiding gehad. Ik ben zelf van de kleine pijntjes af en met de training word je fitter, wat een logisch gevolg is. Conditie en belastbaarheid zijn belangrijk in het spel dat we willen spelen. De hele groep is goed op weg, maar het kan altijd beter.”

Lees verder