Bekervoetbal: TOGB strandt voor tweede jaar op rij in kwalificatieronde

Voor het tweede jaar op rij is TOGB er niet in geslaagd om de tweede kwalificatieronde van de TOTO KNVB-beker te bereiken. De wedstrijd begon met een minuut stilte vanwege het overlijden van TOGB’er Aad Vermeulen en oud-IJsselmeervogels voorzitter Arthur van den Berg. In Spakenburg zagen de ruim 1.500 toeschouwers de ploeg van Jonathan Jonk met 2-1 het onderspit delven. Bij rust stond het, mede door een gemiste strafschop van Anthony Slierendrecht namens TOGB, 0-0. Na de helftwissel zette Dennis Knuiman de Vogels op 1-0. Twan Verdel krulde op fraaie wijze de 1-1 binnen, waarna weer Dennis Knuiman de 2-1 eindstand met een omhaal bepaalde.

Tekst & foto’s: Ron Fruining

In de eerste helft startten beide teams met aftasten. TOGB liet het initiatief aan de thuisploeg, was geduldig en loerde op een misstap van IJsselmeervogels. Nadat de gastheren een schotje op Moreno Zwarteveld loslieten, dook Anthony Slierendrecht voor het eerst op in het Spakenburgse strafschopgebied. Gevaarlijk werd de aanvaller niet, omdat hij teruggefloten werd voor buitenspel.

TOGB kreeg halverwege het eerste bedrijf een domper te verwerken. Nadat de Vogels een corner hadden genomen werd de bal door de geelzwarte verdediging verwerkt. Wouter Vermeer kreeg bij zijn verdedigende actie, zijn directe tegenstander met zijn volle gewicht op zijn knie. Het betekende einde wedstrijd voor Vermeer, die moet vrezen voor een zware kwetsuur. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen wat voor blessure Vermeer heeft opgelopen. Door het uitvallen van Vermeer mocht Figo Eijgenraam zijn opwachting maken.

Het gevaarlijkst werd IJsselmeervogels in de eerste helft via aanvoerder Boer. De verdediger ging op avontuur, stoomde op tot de TOGB-zestien en bediende vervolgens Robin Eindhoven. De inzet van Eindhoven was tussen de palen, maar TOGB-sluitpost Moreno Zwarteveld was paraat en plukte de bal uit de lucht, waarmee het gevaar geweken was.

Uitgelezen mogelijkheid

Naar mate de eerste helft vorderde werd TOGB brutaler. Vijf minuten voor de helftwissel mocht TOGB een serie hoekschoppen nemen. Een ingestuurde corner moest de bal bij Kjell Scheers bezorgen. Echter hing IJsselmeervogels-verdediger Junior van der Velden met zijn volle gewicht aan de TOGB-verdediger, die hij met zijn actie ten val bracht. Scheidsrechter Van Zullichem aarzelde niet en wees naar de stip. Nadat de protesten van de gastheren door de leidsman waren aangehoord, mocht Anthony Slierendrecht de klus gaan klaren vanaf elf meter. De jongeling slaagde er niet in om doelman Schaap te verschalken en TOGB op 0-1 te zetten. De opluchting bij de gastheren was enorm al zou de strafschop later nog gevolgen krijgen.

Nadat de scheidsrechter voor de rust had gefloten, zocht Junior van der Velden Kjell Scheers nog even op om verhaal te halen over zijn val. De discussie op weg naar de kleedkamer ging gepaard met wat geduw en getrek. Na een flinke discussie, waarbij uiteindelijk iedereen zijn visie had gegeven, deelde leidsman Van Zuilichem geel uit aan de IJsselmeervogels-spelers Karsten, Eindhoven en Van der Velden en de TOGB-spelers Le Fevre en Leroy Zwarteveld en ook nog aan IJsselmeervogels-trainer Gert Jan Karsten.

Storm

Direct vanaf het eerste fluitsignaal in de tweede helft trok de thuisploeg vol overgave richting het TOGB-doel. Het leverde een serie corners op, waarbij het voor TOGB-zaak was geconcentreerd te blijven en niets weg te geven. Na vijf minuten spelen in de tweede helft loste Knuiman namens IJsselmeervogels een waarschuwingsschot af op het TOGB-doel. De inzet van de van OJC Rosmalen overgekomen aanvaller ging echter voorlangs. Na iets meer dan een uur wedstrijd, was het feest voor de thuisploeg. Knuiman zette de gastheren met zijn tweede echte doelpoging wel op voorsprong. Aan de rechterkant van het veld zette IJsselmeervogels goed druk, veroverde vervolgens de bal en speelde Knuiman aan. De aanvaller zag dat Moreno Zwarteveld ver voor zijn doel stond en lepelde met een korte voetbeweging de bal in het TOGB-doel: 1-0. Sportpark de Westmaat ontplofte vervolgens van vreugde.

TOGB herpakte zich snel. Het team van Jonk, schakelde bij en ging opzoek naar de gelijkmaker. De gastheren hadden steeds vaker een overtreding nodig, waardoor TOGB een aantal malen aan mocht leggen vanuit een vrije trap. Het vizier stond echter van zowel Jay Zandbergen als Talib Azoroiali te hoog afgesteld, waardoor de inzetten over het doel van Schaap verdwenen. Toch kreeg TOGB de Spakenburgse aanhang stil. Nadat Michel van der Elst van net buiten de zestien een schot op doel loste, waarbij doelman Schaap met een prachtige reflex redding kon brengen, had de rebound wel succes. De door Schaap gekeerde inzet, werd door Twan Verdel opgepikt. Verdel draaide weg van zijn tegenstander en schoot met links de bal onhoudbaar in de winkelhaak: 1-1. Plots werd het heel stil op Sportpark de Westmaat.

Beslissing

Nadat beide trainers meerdere malen hadden gewisseld om zo nieuwe impulsen te geven aan hun teams, viel de beslissing. Een verre inworp schoot de TOGB-zestien in, waarbij het oppassen geblazen was voor de bezoekers. De bal werd door iedereen gemist en belandde bij Knuiman die met een omhaal het Spakenburgse sportpark voor een tweede keer deed ontploffen met zijn tweede treffer voor de rood witten: 2-1.

TOGB ging in de resterende tijd opzoek naar de gelijkmaker, waarbij het op moest passen voor de counter van de thuisploeg. Nadat André Morgan na een kluts probeerde Jay Zandbergen te verschalken, maakte de verdediger van IJsselmeervogels een harde overtreding op de enkel van Zandbergen. Morgan kreeg voor deze actie in de vijfde minuut van de blessuretijd rood voorgeschoteld, waardoor IJsselmeervogels met tien door moest. TOGB had echter niet meer de tijd om een verlenging af te dwingen, waardoor de geelzwarten voor het tweede jaar op rij in de kwalificatieronde van het TOTO KNVB-bekertoernooi sneuvelden.

Volgende week start TOGB de competitie met een thuiswedstrijd. OJC Rosmalen is op zaterdag om 14.30 uur de tegenstander.

Lees verder