Bekervoetbal: Westlandia verder na overwinning op Quick

In de eerste voorronde van de TOTO KNVB-beker stonden twee bekenden tegenover elkaar. Westlandia was, evenals in de halve finale van het Haaglanden Voetbal Toernooi om de Sir Winston Cup vorig seizoen, de gastheer van Quick. Ondanks dat de zomervakantie nog bezig is, was het toch gezellig druk in Naaldwijk. De aanwezigen zagen een leuke wedstrijd, waarin Westlandia de terechte winnaar werd.

Tekst: Marcel de Kler          |       Foto’s: Danny Ploegaert

In het eerste kwartier was het vooral een beetje aftasten van beide teams. Wel werd snel duidelijk dat de gastheren wat ingezakt speelden en met name met lange ballen en veel snelheid voorin voor gevaar wilden zorgen. En dat lukte zo ook wel aardig, al kon de Haagse defensie nog steeds net het gevaar onschadelijk maken. Quick had weliswaar meer balbezit, maar wist eigenlijk niet voor dreiging te zorgen. De grootste mogelijkheid kwam uit een scherpe voorzet van Thomas van Haaften, maar die was net te scherp om binnen te glijden. Veel verder dan een gekraakt schot kwamen de Haantjes verder niet.

Dreiging

De dreiging van Westlandia bleef aanhoudend en halverwege het eerste bedrijf resulteerde dit in de openingstreffer. Een hoekschop kon door de Quick-defensie niet goed weggewerkt worden, waarna de bal opnieuw ingebracht werd. De scherpe voorzet werd door Zion Valies slim doorgekopt en vloog over de kansloze doelman Patrick Zunderdorp: 1-0.

Ook hierna bleven de Westlanders erg gevaarlijk in de omschakelingen en de Quick-defensie had haar handen vol aan de snelle en behendige aanvallers. In de fase tot de rust hadden die aanvallers de score echter verder moeten uitbreiden, maar hielden Quick ongewild in de wedstrijd. Na nonchalant uitverdedigen bij Quick werd de bal verloren en bleek van dichtbij de lat in de weg te liggen voor de tweede treffer in de rebound van een grotere kans. De thuisploeg zag de bal langs een Quick-arm vanaf de lat komen, maar de prima leidende Oscar van Hoof liet doorspelen.

Panklaar

Quick kwam er kort voor de rust ook nog een keer gevaarlijk uit, maar zag een inzet gekraakt worden. Aan de andere kant kwam Sergi Roeleveld er weer eens na een omschakeling razendsnel uitvliegen en was hij niet zelfzuchtig voor het Haagse doel. De bal werd panklaar afgeleverd bij Hidde van der Arend, maar tot ontzetting van alle Westlanders schoot hij voor open doel naast. De genadeklap voor de rust was dus uitgebleven en dit zal de Haantjes vertrouwen in een beter resultaat hebben gegeven.

Zo was het eerste dreigende moment na de rust ook voor de bezoekers, maar was een voorzet op Ricky van Mierlo net te scherp om tot doelpunt te promoveren. Diezelfde Van Mierlo kreeg uit een hoekschop nog een vrije kopkans, maar raakte de bal helemaal verkeerd. Het spel van Westlandia veranderde niet en dat dit niet hoefde, bewezen ze na vijf klokrondjes na de thee.

Overtreding

Na weer een snelle aanval van de gastheren werd aan de zijkant een onnodige overtreding gemaakt door de Quick-defensie. De vrije trap werd scherp ingedraaid en door de lange Hidde van der Arend strak binnengekopt voor de 2-0. Hierna dacht Quick snel weer terug in de wedstrijd te komen, maar een inzet van Ricky van Mierlo werd nog net tot hoekschop verwerkt.

Na een uur spelen viel echter wel de genadeklap. Na een hoekschop van Quick schakelde Westlandia razendsnel om en de bal eindigde voor de voeten van Zion Valies. Zijn schot werd van richting veranderd door een Quick-been, waarna deze over de kansloze doelman Zunderdorp tegen de touwen vloog na een rare curve: 3-0. Toch weigerden de Haantjes op te geven en een minuut later was de aansluiting er al. Ricky van Mierlo tikte van dichtbij een voorzet tegen de touwen voor de 3-1.

Er volgde een sterkere fase waarin Quick duidelijk op zoek ging naar een beter resultaat. Na de wissel van Hidde van der Arend waren de Westlanders toch wat minder dreigend voorin geworden en rammelden de Haantjes nadrukkelijker op de poort. Het leverde veel kleine kansjes op, waarbij een hoekschop net niet ingekopt werd en Westlandia bijna tot een eigen doelpunt gedwongen werd. Bij de grotere kansen hoorde duidelijk een vrije kans van Ricky van Mierlo, die door doelman Jordie van Leeuwen gestopt werd. Ook Quick had pech door een inzet van dichtbij op de lat te zien eindigen.

Koker

De benodigde aansluitingstreffer bleef zo uit en ook in het restant van de wedstrijd lukte het niet om de kansjes om te zetten in een doelpunt. Hierdoor bleef de wedstrijd verstookt van een zinderende slotfase en kon Westlandia de overwinning vieren na het laatste fluitsignaal. De overwinning was terecht te noemen en Westlandia gaat in de koker voor de loting van de tweede voorronde, die midden september midweeks gespeeld wordt. Quick heeft slechts een week om zich te herpakken, want de ploeg van trainer Paul van der Zwaan begint zaterdag om 18.00 uur thuis tegen Hoek aan de competitie. Westlandia begint een week later pas en komt dan uit tegen Poortugaal.

Lees verder