Vierde Divisie: HBS haalt zwaar bevochten, nipte zege binnen bij Feyenoord

HBS begon het seizoen in de Vierde Divisie, nu ook met zaterdagteams erbij, op Varkenoord in Rotterdam tegen sc Feyenoord. De Kraaien pakten fraai de winst met 0-1. Die treffer werd al gemaakt in het eerste bedrijf.

Tekst: Ton Beije          |      Foto’s: Danny Ploegaert

Het eerste gevaar kwam van de thuisploeg, maar de bal vloog uit een vrije trap over het doel van Luuk Vurens. Feyenoord, de ploeg van trainer Richard Elzinga, opende goed, waardoor HBS in de beginfase regelmatig een overtreding moest maken. Maar langzamerhand kwam ook HBS voor het Rotterdamse doel. Een schot van Fabian Hilpert verdween recht in handen de van de Feyenoord-goalie. Bij een volgende situatie kwam de bal na een schot van Hilpert tegen een Feyenoord-hand in het strafschopgebied, maar het leverde – terecht – geen strafschop op. Een tegenvaller voor trainer Ekrem Kahya en HBS was het uitvallen met een blessure van Jim Roberti. Hij werd vervangen door Thomas van Waesberge.

Bij een volgende actie van Fabian Hilpert, werd hij even buiten de zestien neergelegd en dat leverde HBS een vrije trap op. Niels van Pelt nam dat klusje voor zijn rekening, maar de Feyenoord-doelman was attent. Toch was het HBS dat aan de leiding kwam. Luca van Leeuwen stoomde vanaf rechts richting doel. Zijn schot verdween onder de Feyenoord-doelman door in het doel: 0-1. Een prima opsteker voor de bezoekers. De weergoden wilden in de loop van die eerste helft ook niet echt meer meewerken. Toch kreeg HBS nog een goede mogelijkheid om de marge te verdubbelen. Jedsel Markes ging goed door, bediende Luca van Leeuwen, die echter inglijdend de bal miste. Het bleef na een half uur bij de 0-1 stand. In het laatste deel van de eerste helft was Feyenoord meer in balbezit en op de helft van HBS te vinden. Het duel werd ook wat feller, wat de nodige gele kaarten opleverde, onder meer aan HBS-zijde voor Van Waesberge en Sieb Verheul. De Kraaien hielden stand en trokken de 0-1 voorsprong over de rust.

Na rust een overtreding van Thomas van Waesberge op een ‘linke’ plek. Van Feyenoord-kant werd ook gezeurd om een tweede gele prent voor de HBS-speler, maar de scheidsrechter trapte daar niet in. De vrije trap werd onschadelijk gemaakt door doelman Luc Vurens. Na een uur kwam HBS meer en meer onder druk te staan. Feyenoord bracht twee wissels in en wilde de zaak forceren om de achterstand ongedaan te maken. Aan de andere kant kreeg ook HBS een dot van een kans op 0-2 te komen via Luca van Leeuwen, maar hij stuitte op de Rotterdamse doelman. Met nog 25 minuten op de klok moest de equipe van Kahya met tien man verder. Van Waesberge liep nu wel tegen zijn tweede gele kaart aan en kon gaan douchen.

Trainer Kahya haalde Luca van Leeuwen naar de kant en bracht Kihami da Costa in het veld. Feyenoord gaat drukken, de ballen werden regelmatig de zestien in ‘gepompt’ bij HBS, maar doelman Luc Vurens had er steeds goed het oog in. Bij HBS kwam Sem Reuser in het veld voor de moegestreden Sieb Verheul. Voor HBS was het op een gegeven moment een kwestie van overleven en proberen de nipte 0-1 voorsprong vast te houden. Het was af en toe billenknijpen op de HBS-bank, maar Vurens hield zijn doel schoon en zag vlak voor tijd nog een bal naast zijn doel verdwijnen. HBS gaf geen krimp en stapte dik tevreden met drie kostbare punten van het veld.

Lees verder