De supporters van VVV-Venlo worden dit seizoen danig op de proef gesteld. Het voortbestaan van de club hangt aan een draadje, dat wordt vastgehouden door instanties die nou niet direct om hun filantropische gulheid bekend staan: de rechter en de Belastingdienst.
De club startte onlangs via de rechter een WHOA-procedure. De in 2021 ingevoerde Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) maakt het mogelijk om schuldeisers die dwarsliggen buitenspel te zetten wanneer de meerderheid van de crediteuren wél akkoord is.
ADO Den Haag
Afgelopen seizoen, waarin VVV op een zevende plaats eindigde, noteerde de club een verlies van twee miljoen euro. Daarnaast worstelen de Venlonaren met een belastingschuld die in de coronaperiode is ontstaan. Door met alle crediteuren een betalingsregeling te treffen hoopt de club ook aan die grote vordering van de fiscus te ontsnappen. Of de rechter meegaat in deze opzet is afwachten. Het zal in elk geval niet de eerste keer zijn dat een voetbalclub via het achterdeurtje van WHOA aan een bankroet ontkomt. In 2022 wist ADO Den Haag zich met dank aan de WHOA te bevrijden uit de gijzeling van een wanbetalende Chinese eigenaar, Wang Hui.
Voorstel
Alle schuldeisers die op de peildatum van 1 augustus nog geld tegoed hadden van VVV hebben onlangs een voorstel ontvangen. ,,We doen er alles aan om de club financieel gezond te maken en te houden. De kosten moeten beheersbaar blijven en investeringen worden alleen gedaan als ze noodzakelijk zijn”, laat algemeen directeur Ruud Timmermans op de clubsite weten. ,,Denk daarbij aan zaken als veiligheid, onderhoud of de mogelijkheid om extra inkomsten te genereren. Met een betalingsregeling met alle crediteuren en schuldsanering kunnen we een grote stap zetten richting een financieel gezonde toekomst en zal de continuïteit van de club gewaarborgd zijn.”