Derde Divisie: TOGB pakt in onder tal volle buit tegen O.S.S.’20

Na twee nederlagen in de competitie en verlies in de beker, wist TOGB op het eigen sportpark Het Hoge Land, in wedstrijd nummer drie O.S.S.’20 met 2-1 te verslaan. Het betekende het eerste succes voor de geelzwarte brigade van trainer-coach Jonk dit seizoen.

Tekst: Ron Fruining

Alle doelpunten vielen voor de rust. Youri de Winter zette TOGB al vroeg op een 1-0 voorsprong. Na ruim een half uur wisten de Ossenaren de 1-1 tegen de touwen te werken. Vier minuten voor de rust was het Guus Steerneman (foto) die de 2-1 op het scorebord zette. Het bleek de winnende treffer voor TOGB, dat de tweede helft eindigde met negen, door rode kaarten voor Finn Ameling (direct rood) en Leroy Zwarteveld (tweemaal geel).

Belang

Voor beide teams stond er veel op het spel. Het bezoekende O.S.S.’20 kende na het opstappen van trainer-coach De Haan afgelopen donderdag en het aanstellen van interim-trainer Peters, geen optimale voorbereiding op het treffen met TOGB. TOGB-trainer Jonk zag Kjell Scheers met een blessure afhaken voor het duel met O.S.S.’20 en moest daarom een beroep doen op Finn Ameling, die dit seizoen nog geen speelminuten in de benen had tot vandaag. Een risico dat de TOGB-staf moest nemen vanwege de afwezigheid van meerdere linkerverdedigers en met beide nederlagen in de eerste twee duels. Voor beide teams telde nu alleen een overwinning. Hoe? Dat maakte eigenlijk niet uit, zolang er maar gewonnen werd.

Snelle voorsprong

De wens van ieder team van het realiseren van een vroege voorsprong, werd voor TOGB al na drie minuten werkelijkheid. Youri de Winter, betaalde zijn uitverkiezing voor een basisplek direct uit. Al na drie minuten wist de technisch vaardige aanvaller te scoren. De Winter was er als de kippen bij om een fout in de O.S.S.’20-defensie af te straffen: 1-0. Het gaf vertrouwen aan de gastheren. De geel-zwarten speelden vooral in het eerste kwartier voetballend goed, gaven geen kansen weg en loerden zelfs op een tweede treffer.

Gelijkmaker

Na ruim een half uur wedstrijd kwamen de bezoekers via aanvoerder Öztroprak langszij. O.S.S.’20 is een goed voetballende ploeg, die wanneer alles klopt ook direct trefzeker was. Zo bleek bij de eerste goede aanval van de bezoekers. Een aanval over links werd na een prima voorzet door aanvoerder Öztroprak verwerkt tot treffer: 1-1.

Hernieuwde voorsprong

Ook Guus Steerneman betaalde zijn uitverkiezing tot basisspeler uit met een treffer. De centraal opgestelde aanvaller prikte met nog vier minuten te gaan in de eerste helft de 2-1 binnen. Na een prima TOGB-aanval kreeg Steerneman de bal in de zestien, waarna hij doeltreffend wist af te ronden: 2-1.

Tegenhouden

Na vijf minuten in de tweede helft moest Finn Ameling er met rood af. Ameling ging met zijn directe tegenstander naar de grond, duwde deze weg, waarna Ameling vanwege een slaande beweging rood voorgehouden kreeg van scheidsrechter Tiesinga. Het betekende dat TOGB gedwongen werd de voorsprong met tien te verdedigen, in plaats van met elf voor een grotere marge te gaan.

Ook met tien kreeg TOGB de beste kansen. Zo stond Anthony Slierendrecht oog in oog met O.S.S.’20-sluitpost Froeling. Helaas voor TOGB wist de aanvaller, vorig seizoen goed voor zeventien treffers, niet te scoren. Een kopbal van Glenn Zandbergen verdween eveneens niet in het doel van opponent O.S.S.’20, waardoor het oppassen geblazen bleef voor de thuisploeg.

Negen

De gastheren moesten het na minuut 85 doen met negen man. Leroy Zwarteveld kreeg voor een overtreding geel, wat zijn tweede betekende. Zwarteveld moest naar de kant en TOGB moest met negen verder om O.S.S.’20 tegen te houden. Dit lukte met hardwerken. Nadat ook de zes minuten extra tijd waren verstreken, was de eerste driepunter van het seizoen een feit en is TOGB van de nul af.

Slijtageslag

Trainer Jonathan Jonk was na de slijtageslag tevreden. Jonk: ,,Wij openden het eerste kwartier heel goed en stonden verdedigend goed. Ondanks de warmte speelden we een hoog tempo. We gaven niets weg en scoorden vrij snel de 1-0 via Youri de Winter die een fout in hun verdediging goed afstrafte. Daarna zag je dat wij opzoek gingen naar een goed vervolg. De eerste echte kans van O.S.S.’20 vloog er dan in, terwijl wij tot dat moment heel goed stonden verdedigend gezien. Vlak voor de rust kom je terecht weer op voorsprong via Guus Steerneman. Vervolgens moet je na de rust bijna de hele tweede helft verder met tien. Dan zijn wij eigenlijk niet kansloos gezien de kansen die wij kregen en moet je bij de één op één van Anthony met de doelman eigenlijk op 3-1 komen. Toen we Leroy daarna met een tweede gele kaart ook moesten missen, kwam je met negen niet meer aan aanvallen toe. Tegenhouden en overleven was dan de opdracht. We sleepten de overwinning dan over de streep en dat geeft een heel goed gevoel. Nu gaat de focus op Baronie, waar we aanstaande zondag weer voor de winst zullen gaan.”

 

 

Lees verder