sv Honselersdijk-verdediger Michel van Giesen neemt vanavond afscheid en blikt terug op mooie loopbaan

Michel van Giesen (foto) is een bescheiden man buiten het voetbalveld, maar binnen de lijnen is hij de karaktervoetballer met de absolute wil om te winnen. In zijn laatste jeugdjaar debuteerde hij destijds in het eerste elftal tijdens een oefenwedstrijd tegen Verburch. Na 322 wedstrijden en 20 doelpunten stopte hij eind vorig seizoen met selectievoetbal.

Tekst: Alexander Wagener

Een afscheidswedstrijd? Dat hoefde in eerste instantie niet van hem. ,,Een wissel in mijn laatste competitiewedstrijd was voldoende geweest, maar ik vind het nu hartstikke leuk hoor! Dat de club mij een afscheidsavond aanbiedt en mij het moment geeft om zelf twee elftallen te mogen samenstellen om tegen en mee te kunnen spelen vind ik een eer.” Zijn vrouw Rianne, de moeder van hun dochter Lieke, vindt dat ook. ,,Michel mag best wel eens shinen!” Vanavond is zijn afscheidsfeest voor genodigden.

Vanaf de JO13-1 doorliep Van Giesen alle hoogste jeugdelftallen. ,,Eerst als rechtsback en later als centrale verdediger, terwijl ik in de jongste jeugd nog middenvelder of rechtsbuiten was. Ik wilde net zo ver komen als Leon de Brabander en keeper Martijn van der Hoek, die me steeds een stapje voor waren. We zijn nog steeds bevriend.” Hij typeert zichzelf als een ‘ouderwetse’ verdediger. ,,Ik kies meteen voor het duel. Als je wacht ben je vaak te laat.” Onder trainer Piet Boon en zijn assistent Frank van Zijl promoveerde sv Honselersdijk van de vierde naar de eerste klasse. ,,De speelwijze, de trainingsopzet en de begeleiding; alles werd anders. Het eerste en tweede elftal trainden vanaf dat moment samen, de speelwijze werd meer aanvallend en Sjaak Brunt werd als conditietrainer aangetrokken. In een andere klasse en op een ander niveau spelen we nu op dezelfde manier en met dezelfde afspraken. Dat is voor iedereen herkenbaar en maakt het voor nieuwe spelers makkelijker om aan te sluiten.”

In actie tegen Feyenoord

Alle promoties waren de sportieve hoogtepunten in zijn loopbaan. Vooral de laatste promotie naar de eerste klasse in 2017-2018 was memorabel. ,,In de nacompetitie ontstond bij ons een steeds groter wordend onoverwinnelijk gevoel, wat resulteerde in een 6-1 thuisoverwinning op Sparta in de finale.” De oefenwedstrijden tegen de profs van Sparta, Feyenoord en ADO Den Haag waren uiteraard ook hoogtepunten. ,,We hebben tegen behoorlijke namen gevoetbald. Of ze nou Sandro Calabro (Sparta), Graziano Pellè, Mitchell te Vrede (beiden Feyenoord) of Tomáš Necid (ADO Den Haag) heten, of spitsen uit de vierde tot en met de eerste klasse zijn. Het maakt mij totaal niets uit. ,,De laatste vier jaar onder trainer André Lourens werden aanvankelijk geteisterd door corona. ,,Twee jaar hebben we de competitie niet af kunnen maken.”

Sparta als tegenstander

In het seizoen dat daarna volgde werd de nacompetitie gehaald. ,,Daarin wonnen we de kwartfinale bij Pelikaan in Groningen met 2-3 en verloren we de halve finale bij DUNO in Doorwerth met 5-2. We promoveerden niet, maar de prestatie was mooi en knap na die twee verloren coronajaren.” Van Giesen blijft voetballen bij sv Honselersdijk. ,,Ik sluit aan bij het elftal met oud-selectiespelers. Het oud-eerste elftal in het vierde. Daarnaast geniet ik nu van de vrije tijd met mijn dochter en vriendin en ben ik met tennissen begonnen.” Een onlangs ontdekte heupaandoening, dysplasie, deert hem vooralsnog niet. ,,Na eerdere medische onderzoeken staat er nog een afspraak met een medisch specialist in Assen gepland. Over een eventuele medische ingreep ga ik daarna nadenken.”

 

Lees verder