ADO Den Haag heeft in Groningen aan één treffer genoeg voor volle buit

ADO Den Haag pakte met een krappe 0-1 in en tegen Groningen de derde winst op rij en heeft zich door die overwinning genesteld op de vierde plaats. Dat belangrijke doelpunt kwam van de voet van Henk Veerman, zijn eerste in Haagse dienst in de competitie.

Foto’s: Orange Pictures

Trainer Darije Kalezic kon in Groningen niet beschikken over Dhoraso Klas (jetleg na interland), Daniel Granli en Jerry van Wolfgang. De trainer startte met een defensie van vijf man, drie op het middenveld en twee in de aanval. FC Groningen startte voor eigen publiek furieus. De gastheren hadden voor dit duel, net als ADO Den Haag, vier punten verzameld en willen – na de degradatie vorig seizoen – wat graag zo snel mogelijk weer terug. ADO Den Haag had het dan ook moeilijk in de beginfase en kwam nauwelijks onder de druk van de thuisploeg uit. Doelman Hugo Wentges moest al snel met de voet redding brengen en ook Tyrese Asante maakte zich zeer verdienstelijk door spit Van Veen van de Groningers de voet dwars te zetten.

Na dik een kwartier spelen kwam ADO Den Haag onverwachts – en tegen de verhouding in – aan de leiding. Jort van der Sande bediende rand zestien Henk Veerman die de bal met een sluw stiftje over doelman Michael Verrips in het Groningse doel werkte: 0-1. Het duurde niet lang of ADO Den Haag had de marge al kunnen verdubbelen. Nu was Veerman de aangever en probeerde Van der Sande te scoren met een lobje, maar de bal verdween over het doel van Verrips.

Die openingstreffer deed ADO Den Haag goed. FC Groningen kon niet echter gevaarlijk meer worden en de ploeg van Kalezic kreeg meer mogelijkheden. Na dik een half uur was er Haags apèl voor een strafschop toen Justin Ché in de zestien werd neergelegd. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük wilde echter van geen strafschop weten. Gescoord werd er niet meer en daar was het Groningse publiek bij het rustsignaal duidelijk niet tevreden mee.

Ook na rust kwam FC Groningen knap uit de startblokken. De Haagse defensie hield echter stand en doelman Wentges liet zich niet passeren. Aan de andere kant zag de meegekomen Henri Koudossou zijn inzet in het zijnet van het Groningse doel verdwijnen. De volgende kans was voor de gastheren, maar doelman Wentges redde knap op een van richting veranderd schot van invaller Daleho Irandust. Doordat de 0-1 nog steeds op het scorebord stond, bleef de spanning in de wedstrijd. ADO Den Haag moest zich af en toe beperken tot verdedigen, maar echt gevaarlijk werd het niet. Vlak voor het begin van het Haags Kwartiertje was verdediger Matteo Waem weer dicht bij een treffer. Bijna scoorde hij – net als tegen Jong AZ – weer met een kopbal uit een hoekschop. Nu had doelman Verrips een knappe redding in huis. ADO Den Haag hield ook in de spannende extra zes minuten stand, al had het wel geluk, dat FC Groningen-aanvaller Kevin van Veen in de blessuretijd de bal hard op de kruising joeg. Dik tevreden vierde de ADO Den Haag-ploeg in Groningen met de meegereisde fans de overwinning. Het ene doelpunt van Henk Veerman bleek goud waard. Komende maandagavond wacht alweer een zware uitwedstrijd, De formatie van Kalezic gaat dan op bezoek bij FC Eindhoven.

Opstellingen

FC Groningen:

Verrips; Rente (71. Turay), Balker, Peersman, Määtä; Valente (85. Van Bergen), Bacuna, Hove, Emeran (71. Schreuders); Abraham (46. Irandust), Van Veen.

ADO Den Haag:

Wentges; Ché, Asante, Van Hintum, Waem, Koudossou; Sürmeli, Vigen (44. Komljenovic) (76. Sierveld), Van der Sande; Van Mieghem, Veerman.

Lees verder