Derde Divisie: TOGB klimt na overtuigende overwinning op Unitas op ranglijst naar plek drie

TOGB heeft op haar eigen sportpark Het Hoge Land overtuigend Unitas verslagen. Op het Hoge Land stapte de equipe van Jonathan Jonk met elf spelers en een 3-0 overwinning van het veld. Unitas eindigde het duel met negen man, nadat vlak voor rust Habtemariam en na de thee De Vulder er met rood vanaf moesten. Voor TOGB scoorden voor rust Leroy Zwarteveld en Youri de Winter. De derde TOGB-treffer kwam op naam van Max le Fevre.

Tekst & foto’s: Ron Fruining

TOGB kende een flitsende start. De geel-zwarten klopten direct op de deur en het was aan doelman Van Dongen van Unitas te danken dat de 1-0 op zich liet wachten. Met een hoge intensiteit liep het aan de kant van TOGB vanaf het eerste fluitsignaal. Youri de Winter werd al snel in stelling gebracht, maar raakte de bal niet vol, waardoor Van Dongen de bal eenvoudig kon oppakken. Het was de inleiding voor een aantal fantastische aanvallen, die wel succesvol werden voor de thuisploeg.

Voorsprong

Na uitstekend positie spel van TOGB was het uiteindelijk Leroy Zwarteveld die de 1-0 na twaalf minuten liet aantekenen. Twan Verdel moest er vijf minuten later vanaf met een blessure, waarna Anthony Slierendrecht zijn plek in de aanval mocht overnemen. TOGB bleef aanvallen en liet Unitas niet in de gelegenheid komen het initiatief over te nemen. Na eenentwintig minuten werd de aanvalsdrift van TOGB opnieuw beloond met een tweede treffer. De aanval die voorafging aan de treffer was van grote schoonheid en eindigde bij Youri de Winter die de 2-0 op het score bord wist te zetten. Het was voor de Winter de derde treffer op rij.

Kenzo Lionahr moest door de afwezigheid van de geschorste Moreno Zwarteveld en de geblesseerde Jordi Almonte Acevedo laten zien dat hij negentig minuten het slot op de deur van TOGB kon zijn. De jongeling slaagde met verve. Lionahr moest tot de 27ste minuut wachten om zijn kunnen te tonen. Een schot van buiten de zestien afgedrukt door Daan Ruwaard, vertrok richting de kruising. Lionahr stopte de pegel en hoorde een applaus als beloning voor de prima redding. Assistent Glenn den Uijl was na afloop lovend over de keeper. ,,Kenzo heeft het uitstekend gedaan. Hij stond er, heeft de nul gehouden en had met de redding op een afstandsschot een fantastische redding in de eerste helft. Verder was hij rustig aan de bal en communiceerde hij prima met zijn verdedigers.” Op de bank zat oud TOGB-doelman Jesper Stijnman als reserve en coach voor Lionahr. Stijnman hoefde niet te laten zien of hij het keepen niet verleerd was en bleef de gehele wedstrijd op de bank.

Rood

Vlak voor de rust moest Unitas verder met tien man. Medhanie Hebtemariam trapte Jordan Weegman, waarna Hebtemariam de rode kaart voorgehouden kreeg van scheidsrechter Krop die dit deed na overleg met zijn assistent.

In de tweede helft probeerde Unitas trainer Hans de Jong met drie wissels de aansluiting te forceren. Het leverde de bezoekers niet op waarop zij hoopten. TOGB was oppermachtig, maar verzuimde lang de wedstrijd definitief te beslissen, waardoor de Gorinchemse hoop bleef.  Aanval na aanval kwamen op het doel van Unitas-sluitpost Van Dongen af. Het was de eerste sterke fase in de tweede helft van TOGB, waarbij Youri de Winter tot driemaal toe de kans had om zijn tweede treffer op het scorebord te zetten en de wedstrijd in het slot te gooien. Het lukte De Winter helaas niet om de TOGB-aanhang een derde keer te laten juichen. Ook collega-aanvallers Le Fevre en Slierendrecht hadden net als de middenvelders Zandbergen, Azaroiali en Zwarteveld genoeg hele en halve mogelijkheden, maat slaagden er nog niet in de derde treffer te maken.

Tegenstoot

Unitas was met tien niet bij machte en in de vorm om een doelpunt te maken. De bezoekers waren in deze wedstrijd alleen gevaarlijk uit hoekschoppen. Na een afgeslagen corner van Unitas, kwam TOGB er razendsnel uit. Le Fevre werd op eigen helft aangespeeld en ging vervolgens alleen op doelman Van Dongen af. De Unitas sluitpost maakte zich breed, maar zag dat de inzet van Le Fevre in het Unitas doel eindigde: 3-0.

Met nog een dik kwartier te gaan, ging linkerverdediger De Vulder van Unitas hopeloos in de fout. Nadat hij was afgetroefd door Glenn Zandbergen, haalde De Vulder door. Zandbergen ging neer en De Vulder schrok van zijn actie. Na geel in de eerste helft mocht hij met direct rood na de kant en Unitas door met negen man.

Tegen negen man ging TOGB op jacht naar meer goals. Jordan Weegman en Leroy Zwarteveld werden vervangen door Figo Eigenraam en Merick Heintjes. Eerder was De Winter afgelost door Steerneman. TOGB legde in de slotfase een ware aanvalsgolf neer op de Unitas-helft om zo meer doelpunten te maken en het doelsaldo verder op te poetsen. Helaas waren de geel-zwarten niet meer bij machte om meer doelpunten te produceren ondanks genoeg mogelijkheden.

Analyse

Assistent-trainer Glenn den Uijl analyseerde de wedstrijd na afloop. ,,Die rode kaart is natuurlijk leidend. Unitas is een lastige tegenstander die alles uit de kast haalt om je te ontregelen. Je staat op dat moment 2-0 voor en moet bij rust al ruimer voorstaan en de wedstrijd eigenlijk met minimaal vijf of zes nul winnen. Op dat punt zijn we dan ook kritisch. Aan de andere kant houd je de nul, win je van een team dat net zoveel punten had en dat is natuurlijk fijn. We zullen ons de komende tijd verder willen verbeteren om zo elke tegenstander met de mogelijkheden die we bezitten, te kunnen verslaan.”

Door de derde overwinning op rij is TOGB geklommen naar de derde plek op de ranglijst. Komende zondag staat er naast een lange busreis voor TOGB op sportpark Pronsenbroek de wedstrijd met Groene Ster op het programma. De ploeg van Jonk zal gaan voor overwinning vier op rij. Groene Ster – TOGB start zondag 24 september om 14.30 uur.

 

 

Lees verder