Renate Jansen (ex-ADO Den Haag) scoort winnende treffer tegen Engeland

Renate Jansen, oud-speelster van ADO Den Haag scoorde in Stadion Galgenwaard vlak voor tijd de winnende treffer tegen Engeland. De oud-pupil van coach Sarina Wiegman bij ADO, deed nu de Engelse ploeg de das om: 2-1. Door deze zege is Het Nederlands vrouwenelftal weer helemaal terug in de Olympische strijd.

Tekst: Ton Beije          |      Foto’s: Eric de Wit

Voor Renate Jansen was het haar vijfde doelpunt in haar 58e interlandwedstrijd. Uitblinksters in de ploeg van coach Andries Jonker waren keepster Daphne van Domselaar (terug na een blessure) en Caitlin Dijkstra. De OranjeLeeuwinnen revancheerden zich met dit resultaat voor de beschamende 2-1 nederlaag afgelopen vrijdag in en tegen België.

In de aanvangsfase was er veelal sprake van het aftasten van beide kanten. In het eerste half uur kreeg Oranje nog de beste mogelijkheden, maar Jill Roord en Caitlin Dijkstra hadden echter geen succes bij hun inzetten. Na dik een half uur spelen nam Nederland verrassend de leiding. Lieke Martens gaf de Engelse keepster Mary Earps het nakijken: 1-0.

Pas in de slotfase van de eerste helft werd het benauwd voor het Oranje-doel. Daly schoot een keer op de paal en keepster Van Domselaar moest in actie komen bij pogingen van Hemp en Bronze. Toch hadden de Oranje-vrouwen nog met een 2-0 voorsprong de rust in kunnen gaan. Lineth Beerensteyn ging sterk door, kapte de bal voor haar rechterbeen, maar zag haar geplaatste schot op de lat ketsen. Nu ging de rust in met ‘slechts’ een 1-0 voorsprong.

Na rust probeerde Engeland de bakens te verzetten en had de eerste twintig minuten duidelijk het initiatief. Bijna was de 1-1 een feit, maar Sherida Spitse haalde de bal vlak voor de lijn weg en ook keepster Van Domselaar liet zich weer zien bij inzetten van Hemp en Russo. Na dik een uur spelen kwam de equipe van Sarina Wiegman dan toch op gelijke hoogte. Alessia Russo wist Van Domselaar te passeren: 1-1.

Beide coaches probeerden door tactische omzettingen voordeel te halen. Oranje probeerde het weer met schoten van Pelova en Martens, maar dat leverde geen problemen op voor de Engelse keepster. Aan de andere kant trachtte ook Engeland de beslissende treffer te produceren, waardoor het enorm spannend bleef in een kolkende Galgenwaard. Op het moment dat iedereen zich leek te verzoeken met een gelijkspel, sloegen de OranjeLeeuwinnen toch nog toe. Invalster Renate Jansen werd in de 89e minuten door Lieke Martens aan het werk gezet en schoot hoog en hard raak: 2-1. Er kwamen nog heel wat extra minuten bij, maar in de stand kwam geen verandering meer.

De spanning in poule A1 van de Nations League is volledig terug, want Schotland scoorde in haar wedstrijd thuis tegen België valk voor tijd de gelijkmaker: 1-1. De kansen op de Olympische Spelen zijn dus voor Oranje nog niet verkeken. Nederland vervolgt het traject volgende maand met een dubbele ontmoeting met Schotland, op 27 oktober in Nijmegen en vier dagen later in Schotland. Eén ding is zeker: beide duels moeten gewonnen worden.

Resterend programma Oranje

Vrijdag 27 oktober, 20.45 uur: Nederland-Schotland
Dinsdag 31 oktober, 20.45 uur: Schotland-Nederland
Vrijdag 1 december, 20.45 uur: Engeland-Nederland
Dinsdag 5 december, n.n.b.: Nederland-België

 

Lees verder