ADO Den Haag stuurt door twee treffers van Henk Veerman TOP Oss met lege handen huiswaarts

ADO Den Haag was grotendeels de bovenliggende partij tegen TOP Oss, maar boekte toch een moeizame overwinning van 2-1. Na een 1-0 voorsprong bij rust gingen even de gedachten terug naar het duel tegen Telstar (1-1) toen TOP Oss uit het niets langszij kwam. Henk Veerman, die ook voor rust scoorde, zorgde er in het Haags Kwartiertje voor, dat de drie punten in het Bingoal Stadion bleven.

Tekst: Ton Beije          |        Foto’s: Eric de Wit

Waar ADO Den Haag startte met de wetenschap, dat het al zes wedstrijden niet had verloren, liep TOP Oss afgelopen week nipt tegen twee nederlagen aan, tegen FC Emmen en Willem II. Henri Koudossou kwam alsnog in de basis omdat Bart van Hintum vlak voor de wedstrijd afhaakte. Ook was er een plek in de eerste elf ingeruimd voor Mohammed Hamdaoui en Justin Ché. ADO Den Haag speelde (voor één keer) in een speciaal Escher-tenue, omdat Escher dit jaar haar 125-jarig bestaan viert.

Het duel kwam – ook van ADO Den Haag-kant – moeizaam op gang. Het tempo lag aan Haagse zijde in de opbouw laag. TOP Oss bleef veel op eigen veld hangen, dus bleef het lang zoeken naar een opening. Pas na tien minuten leek ADO Den Haag gevaarlijk te worden voor het Brabantse doel. Een lange pass bereikte Henk Veerman, die de bal net iets te ver van zijn borst zag stuiten, waardoor doelman Mike Havekotte op tijd kon ingrijpen.

Na dik een kwartier kwam ADO Den Haag aan de leiding. Een snelle aanval over links, met een perfecte voorzet van Dhoraso Klas, waarna de inkomende Henk Veerman subliem kon binnenkoppen: 1-0. Veel kansen kreeg de thuisploeg niet meer in het eerste bedrijf, maar had achterin de zaken ook volledig onder controle. De Brabantse aanhang van de ploeg van oud-ADO-trainer Ruud Brood, met onder meer in de gelederen Hagenaar Giovanni Korte, kon niet echt een vuist maken. Met die magere 1-0 stand gingen beide teams aan de thee.

Na het begin van de tweede helft kwam ADO Den Haag gelijk al twee keer goed weg en bleef de gelijkmaker uit. Het was aan doelman Kilian Nikiema te danken dat de nul bij de gastheren op het scorebord bleef staan. Eenmaal redde hij bij een inzet vlak voor het Haagse doel en vlak daarna haalde hij fraai een afstandsschot onder de lat vandaan. Aan de andere kant was Mohammed Hamdaoui dicht bij de 2-0, maar doelman Havekotte verlengde knap zijn inzet tot corner.

Toch hing de gelijkmaker in de lucht, omdat ADO Den Haag even de controle kwijt was. Uit het niets viel die 1-1 na iets meer dan een uur spelen. Een curieus doelpunt. Een hoge bal van Arthur Frans Allemeersch werd door doelman Nikiema verkeerd beoordeeld. De sluitpost dacht dat de bal op het dak van het doel zou belanden, maar het speeltuig viel achter Nikiema plots in het Haagse doel: 1-1. Diezelfde maker van de gelijkmaker speelde even later een negatieve hoofdrol. Eerst kreeg hij geel voor praten en niet lang daarna werd een overtreding van Allemeersch ook bestraft met geel en dat betekende met rood richting kleedkamer.

ADO Den Haag ging in het Haags Kwartiertje toch op zoek naar de drie punten. Tien minuten voor tijd was het dan toch raak. Nu een snelle aanval over rechts, waar de mee opgekomen Henri Koudossou de inkomende Henk Veerman bereikte die met een volley binnentikte: 2-1. De ploeg van trainer Ruud Brood probeerde met tien man nog wat terug te doen, maar kon geen vuist meer maken. De drie punten waren voor ADO Den Haag na het laatste fluitsignaal van arbiter Richard Martens.

Lees verder