Azerion Vrouwen Eredivisie: ADO Den Haag pakt volle buit mee uit Heerenveen

Op bezoek bij Heerenveen heeft ADO Den Haag Vrouwen zondag de eerste competitiezege van dit seizoen behaald. Een vroeg verkregen voorsprong liet de Haagse ploeg niet meer in gevaar komen. Met een 0-2 overwinning in de tas begon de thuisreis richting Den Haag.

Foto’s: Eric de Wit

Na een laatste training op het goede oude Zuiderparkse natuurgras zaterdagmorgen trad ADO Den Haag Vrouwen op de vroege zondagmiddag aan in het Friese Haagje. Acht dagen na de door ESPN uitgezonden thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle (goed voor 134.000 kijkers in totaal) waren de Haagse vrouwen opnieuw live te zien op tv. De gasten trakteerden de kijkers binnen 120 seconden op een eerste hoogtepunt. Lobke Loonen trok de bal dreigend voor, Laura Dankelman werkte de bal richting doel en Manon van Raay sloeg direct toe met het hoofd: 0-1. ADO Den Haag dicteerde daarna de wedstrijd. Een dieptepass van Kayra Nelemans was net te hard voor Nikki IJzerman. In de dertiende minuut was de 0-2 nabij. De weggestoken IJzerman zette Loonen vrij voor het doel. Zij stuitte op de doelvrouw. Aan de andere kant voorkwam Daniëlle Noordermeer met een tijdige ingreep een Friese doorbraak. Nadat ook Lysanne van der Wal zich had onderscheiden met een prima verdedigende ingreep, liep ADO Den Haag verder uit. Bo Vonk stuurde Van Raay de ruimte in en uit haar voorzet sloeg haar partner in de spits Loonen alsnog toe: 0-2.

In het eerste kwartier na de pauze was de eerste doelpoging van Heerenveen. Barbara Lorsheyd zag de bal veilig over vliegen. Een inzet van Van Raay in het zijnet werd afgefloten wegens buitenspel. Uit een indraaiende voorzet van Loonen was Van Raay bijna opnieuw succesvol. De bal ging net naast. Een uithaal van Nelemans verdween in het zijnet.

In het laatste kwart bleef ADO Den Haag zoeken naar de 0-3. IJzerman scholtelde invalster Vanessa Susanna een goede kans voor. Haar inzet werd gestopt. Ook de net in het veld gekomen Anne van Egmond kreeg een prima mogelijkheid; zij schoot vrij bij de tweede paal in het zijnet. Na een fraaie actie van Susanna zag Van Raay haar inzet net geblokt worden. Een goede kans voor Van Egmond na een steekpass van Van Raay werd ten onrechte afgefloten voor buitenspel. Als laatste offensief werd een kopbal van Noordermeer uit een vrije trap van Nelemans gekeerd. Zodoende bleek de ruststand tevens ook de eindstand. Lauren Glotzbach maakte in blessuretijd haar Eredivisiedebuut als vervangster van Louise van Oosten.

Opstellingen

sc Heerenveen Vrouwen:
Resink – Van Vilsteren (46. Algra), Schouwstra, Bormans, Kommer, Brouwer (45. Snippe), Dik, Nassette (68. Teijema), Iedema (68. Werther), Van Beijeren, Ennema.

ADO Den Haag Vrouwen:
Lorsheyd – Vonk (86. Douma), Noordermeer, Raaijmakers, Nelemans – Van der Wal, Dankelman (46. Susanna) – Van Oosten (82. Glotzbach), Loonen (86. Eijken), Van Raay, IJzerman (72. Van Egmond).

(Bron: ADO Den Haag/Roeland Gelink)

Lees verder