Warming-up 3e Divisie: Jonathan Jonk (TOGB): ,,Wij moeten efficiënter met de kansen omgaan”

De aanhang van de tegenstander van TOGB komende zaterdag, Kloetinge, is al volop bezig met de kraker tegen hsv Hoek die op vrijdag 27 oktober om 20.00 uur op het programma staat. De wedstrijd van het seizoen voor de ploeg van trainer Van Poelje. Hoewel de supporters de wedstrijd tussen Kloetinge en TOGB op sportpark Wesselopark wellicht als opmaak zien, doen de trainers van Kloetinge en TOGB dit niet.

Tekst: Ron Fruining

De oefenmeesters van Kloetinge en TOGB hebben weinig geheimen voor elkaar. Jonathan Jonk (foto) van TOGB liep stage bij Van Poelje bij Sparta Rotterdam, waar de huidige coach van Kloetinge de O16 trainde. Hij heeft TOGB-coach Jonk wegwijs gemaakt hoe een tegenstander te verslaan. De twee hebben sindsdien vaak contact over voetbal. Jonathan Jonk is deze competitie de vraagbaak voor Van Poelje. Dit omdat TOGB een wedstrijd eerder de tegenstander die Kloetinge ontmoet als tegenstander zag. Komende wedstrijd zullen beide coaches er alles aan doen om de volle buit te pakken.

Debutant

Kloetinge staat als debutant op een keurige tiende plek en heeft drie punten minder dan TOGB, dat op plaats zes terug te vinden is. Zaterdag zal Jonk samen met zijn staf de spelers op het hart drukken om de wedstrijd minder spannend te laten zijn dan de afgelopen ontmoeting met Hoek, waarin TOGB een punt pakte na een treffer van Talib Azaroiali diep in blessuretijd. Kloetinge zag TEC vlak voor tijd een strafschop missen en pakte mede hierdoor een punt in Tiel waar na negentig minuten op 1-1 werd afgefloten.

Vandepitte

Bij Kloetinge staat Reguillo Vandepitte wekelijks in de basis. De aanvoerder van Kloetinge is afkomstig van regiogenoot hsv Hoek, waar hij 243 wedstrijden in de basis stond. In 2021 besloot Vandepitte om de overstap naar Kloetinge te maken, waarmee hij afgelopen seizoen vanuit de Vierde Divisie promotie afdwong. De aanvoerder speelt dit seizoen samen met zijn jongere broer Gianni. De middenvelder weet dus wat het is om op divisie niveau te spelen en zal komende zaterdag de groen-witten aan de hand nemen om een resultaat te boeken tegen TOGB.

Efficiënter

Jonk ziet zijn spelersgroep wekelijks groeien. De oefenmeester wil het spel dat TOGB graag speelt, met hoogdruk zetten op de helft van de tegenstander, waarmee veel kansen worden gecreëerd, optimaliseren.  Jonk: ,,Iedere wedstrijd creëren wij flink wat mogelijkheden. Daar moeten wij efficiënter mee omgaan. Wie er scoort is minder belangrijk dan dat je de kansen die je krijgt ook benut. Het gaat er dan om de juiste keuzes te maken in het veld. De coach van TOGB treft in Zeeland een opponent waar hij de trainer goed van kent. Jonk: ,,Wij hebben weinig geheimen voor elkaar. Wekelijks hebben wij contact, omdat wij een week eerder de tegenstander treffen waar Kloetinge tegen gaat spelen. Voor komende zaterdag hebben wij ons plan klaar. Geluk is dat er vier spelers, die langer afwezig waren, weer vol meetrainen met de groep en wij ruimer in de keuzes van spelers komen. Het is ook goed voor de scherpte van de spelersgroep, omdat je als speler op de training moet laten zien waarom wij niet om je heen kunnen en je een basisplek verdient.”

De wedstrijd vv Kloetinge-TOGB start zaterdag om 15.00 uur.

Lees verder