2D: DHC boekt met 0-1 eerste zege sinds anderhalf jaar

Vrijdagavond in de Johan Cruijff Arena een enorm klassenverschil tussen Nederland en Frankrijk, maar met de 1-2 uitslag werd dat slechts zeer karig uitgedrukt. Zaterdagmiddag bij Hillegersberg – DHC zagen we in feite hetzelfde. De groen-zwarte bezoekers waren heer en meester, het kwaliteitsverschil was op het veld voldoende zichtbaar, maar werd met 0-1 slechts zeer karig in de score tot uitdrukking gebracht.

Tekst: Wicher Schreuders

Het team van het trainersduo Wim Baggerman en Burak Uyar begon zeer gedreven aan de wedstrijd. Na twee eerdere 0-0 uitslagen en een kleine 2-1 nederlaag werd het hoog tijd voor een eerste zege, maar ook voor het maken van doelpunten. DHC was zeer actief en alert, zette voortdurend druk op de tegenstander en het tempo werd zeer hooggehouden. De thuisploeg moest zich beperken tot het tegenhouden en wegwerken van de bal, zonder dat het zelf ook maar één moment aan voetballen toekwam. In het eerste half uur – waarin DHC heel goed speelde – regen de kansen voor de Delftse ploeg zich aaneen, met name voor Sergio Calor en Quinten van Zweden, maar Hillegersberg-goalie Rafhyson Henriques bracht steeds redding, terwijl een schot van Ouanis el Kadaoui over het doel ging. Na het eerste half uur deed de Delftse ploeg even een stapje terug. Desondanks was er na 35 minuten alsnog een goede kans op de openingstreffer toen een inzet van Brahim Karoumi op de paal belandde. Dezelfde Karoumi werd overigens halverwege de eerste helft in het strafschopgebied ten val gebracht, maar arbiter Orlando Duivestein (28 jaar, Rotterdam) zag hier niets strafbaars in. De Rotterdamse thuisclub kon, zoals al gemeld, hier niets tegenoverstellen. Pas na een half uur spelen kwamen de thuisploeg een keer in de buurt van het Delftse doel en het was in de blessuretijd van de eerste helft dat het eerste schot van de kant van Hillegersberg genoteerd kon worden. De rust kwam, ondanks het grote overwicht van DHC, met 0-0.

Kansen

Na de doelwisseling zetten de groen-zwarten weer aan voor een offensief. Een doelpoging van Sergio Calor strandde op de Rotterdamse doelman Henriques, terwijl andere kansen steeds werden geblokkeerd, buiten de palen verdwenen of werden afgevlagd vanwege buitenspel, al dan niet terecht. Er werden aan beide kanten enige wissels toegepast. Het spel werd gehaaster en rommeliger, er waren van de kant van de thuisclub steeds meer overtredingen nodig om de bezoekers van scoren af te houden. DHC drong steeds meer aan, Hillegersberg probeerde te profiteren van de geboden ruimte. Na zeventig minuten kende scheidsrechter Duivestein op circa twintig meter van het doel een vrije trap toe aan de groen-zwarten, die door Joey Klijn (op de foto met technisch manager Dennis Young) feilloos in de verre rechterhoek werd ingeschoten: 0-1. Een fraai en zeer verdiend doelpunt. De vreugde aan Delftse kant was groot omdat er dan eindelijk toch gescoord werd. Hillegersberg probeerde nog wel wat terug te doen, maar kon niet echt gevaarlijk worden, terwijl een kleine tien minuten voor het eindsignaal een combinatie tussen Ouanis el Kadaoui en Brahim Karoumi de bal bij de opkomende invaller Jelle Pearson bracht, maar zijn inzet werd ternauwernood gestopt door de Hillegersberg-keeper. Doordat verdere doelpunten uitbleven kwam het einde van de wedstrijd met een 0-1 zege voor DHC.

Clean sheet

Deze 0-1 is voor DHC de eerste overwinning van dit seizoen, maar bovendien – na het zeer moeizame voorgaande seizoen met slechts één punt – de eerste zege sinds anderhalf jaar, toen op 15 mei 2022 thuis met 2-0 werd gewonnen van Sarto, toen nog in de zondag eerste klasse. Het is voor DHC-goalie Oussama Zayzaoui en zijn verdedigers in vier competitiewedstrijden nu al voor de derde keer een ‘clean sheet’. Met na vier wedstrijden als doelcijfers 2-2 lijkt het verdedigend wel goed te zitten, maar het schort bij DHC vooralsnog aan scorend vermogen. Als dat er wel was geweest, dan was het kwaliteitsverschil tussen Hillegersberg en DHC niet beperkt gebleven tot een karige 0-1.

 

 

Lees verder