Beker: Blauw-Zwart eervol ten onder tegen SC Feyenoord

Blauw-Zwart moest voor de KNVB-districtsbeker op sportpark De Schulpwei aantreden tegen Vierde Divisionist SC Feyenoord. Op papier een ongelijke strijd, maar de thuisploeg bood toch goed weerstand tot aan de tachtigste minuut en moest uiteindelijk een nipte overwinning van 2-3 toestaan aan de Rotterdammers.

Tekst: John Carlier         |       Foto’s: Aad van der Knaap

Ondanks de regen, die in de afgelopen dagen was gevallen, was er toch sprake van een goed bespeelbaar veld. In de beginfase van de wedstrijd was het wel direct zichtbaar dat er sprake was van klassenverschil, in het bijzonder bij het combineren van SC Feyenoord. Maar de verdediging van Blauw-Zwart speelde compact en wist tot aan de negentiende minuut de aanvalsdrift van SC Feyenoord goed op te vangen en een doelpunt te voorkomen.

Maar ondanks goed verdedigen kon een doelpunt niet uitblijven. Na vier corners voor SC Feyenoord en mogelijkheden om de score te openen was het Bradley Peek die in de twintigste minuut verwoestend uithaalde en de bal buiten bereik van de keeper via de paal inschoot. Een terechte 0-1 stand voor SC Feyenoord. Een aantal minuten later stond onverwachts de gelijkmaker op het scorebord. Voorafgaand aan deze gelijkmaker, die tot stand kwam via een dieptepass op Bram Smit die alleen op de keeper kon afgaan en de bal in de hoek krulde, was er al een mogelijkheid voor Quint van der Ploeg om te scoren, maar daarbij greep de keeper goed in.

Wachten

Na deze gelijkmaker was het wachten op een doelpunt voor SC Feyenoord, maar dat bleef uit dankzij het goed verdedigen van Blauw-Zwart. Ook de corners die SC Feyenoord kreeg leverden niet het gewenste resultaat op. Wel was het voor SC Feyenoord in de eenenveertigste minuut even schrikken, want Xander Vredenbregt van Blauw-Zwart scoorde de 2-1, maar scheidsrechter Ricardo Mulder keurde het doelpunt af omdat hands was geconstateerd. Uiteindelijk werd een verrassende ruststand van 1-1 gerealiseerd, wat toch wel als een verdienste gezien mocht worden voor het team van trainer Alan Campfens.

Wellicht was deze stand een stimulans om de tweede helft weer op te pakken zoals Blauw-Zwart tegen het eind van de eerste helft was geëindigd. Het leek wel of SC Feyenoord even wat gas terugnam, want in de drieënvijftigste minuut kreeg Blauw-Zwart een kans, die ontstaan was door een schot van Xander Vredenbregt en door de keeper nog net tot corner werd getikt. Misschien toch wel een aanleiding voor SC Feyenoord om te wisselen. Trainer Richard Elzinga bracht twee verse krachten in. Ook Blauw-Zwart wisselde gelijk.

Vingertoppen

Na deze wissels leek het erop dat SC Feyenoord een voorsprong zou nemen. Het was invaller Clarence Bijl, die een pegel losliet maar keeper Danny Zwaan kreeg nog net de vingertoppen tegen de bal en tikte het speeltuig tot corner. Direct hierna had ook invaller Calvin de Jong van Blauw-Zwart een mogelijkheid om te scoren, maar hij stond helaas in buitenspelpositie en werd terecht door de assistent-scheidsrechter de vlag omhooggestoken.

Hierna wisselde SC Feyenoord weer twee spelers die direct voor gevaar zorgden en uiteindelijk corners forceerden. Uit één van die corners testte invaller Junior Obiku de kwaliteiten van Danny Zwaan, maar dit keer stond hij weer op de goede plaats. Maar hoe goed de keeper ook was, bij een uithaal van invaller Clarence Bijl had hij geen verweer. De bal verdween in de uiterste bovenhoek en daarmee bracht hij de stand op 1-2. Nog geen twee minuten later werd het zelfs 1-3. Junior Obiku onderschepte een dieptepass en liep de verdediging eruit alsof ze er niet stond. Op basis van de kwaliteiten van SC Feyenoord was dit een terechte stand.

Toch zag Blauw-Zwart nog kans om de stand op 2-3 te brengen. Het was eerst Raymond Vosse, die op aangeven van Bram Snit een mogelijkheid had om te scoren, maar de keeper op zijn weg vond. En de laatste mogelijkheid was wel raak. Calvin de Jong zag kans om vanuit een voorzet van Ryan van Lochem de keeper te verrassen en bracht de stand in extra tijd op 2-3.

Verdienstelijk

Gezien het verschil van drie klassen met SC Feyenoord mag deze uitslag toch gezien worden als een verdienstelijk resultaat. Het enige wat misschien als resultaat door SC Feyenoord gezegd kan worden is de samenstelling van het team, waarmee de Rotterdammers de wedstrijd begonnen, namelijk twee vaste basisspelers. Maar dan nog mag de uitslag ondanks verlies gezien worden als een goed resultaat voor Blauw-Zwart.

Lees verder