ADO Den Haag blijft bij Jong Ajax steken op gelijkspel

ADO Den Haag had, na de winst vrijdagavond op FC Emmen, maandagavond op De Toekomst in Amsterdam tegen Jong Ajax de leiding kunnen nemen in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg van trainer Darije Kalezic had dan wel moeten winnen. Het werd echter een doelpuntloos gelijkspel en dat betekent dat de Hagenaars derde blijven op de ranglijst, op één punt van Roda JC en Willem II.

Tekst: Ton Beije     |         Foto’s: Orange Pictures

Trainer Kalezic had in vergelijking met de basiself van vrijdag nu één mutatie in de ploeg doorgevoerd. Justin Ché mocht beginnen en Tyrese Asante, die vrijdag in de rust al werd gewisseld, moest nu op de bank plaatsnemen.

ADO Den Haag wilde tegen Jong Ajax, dat vrijdag een pak slaag kreeg van FC Dordrecht, het initiatief pakken. Schoten van Kürsad Sürmeli en Henk Veerman leverden echter niet het gewenste effect op, terwijl aan de andere kant doelman Kilian Nikiema nauwelijks op de proef werd gesteld. Later was Sürmeli wel heel dicht bij de openingstreffer, maar uit zijn vrije trap vanaf zo’n meter op twintig belandde de bal op de lat. Ook Justin Ché was nog dicht bij een treffer, toen hij door Daryl van Mieghem werd vrijgespeeld, maar al had zijn kopbal doel getroffen, dan had het feest niet doorgegaan, want de assistent-scheidsrechter stak zijn vlag omhoog vanwege buitenspel.

Trainer Kalezic zag geen reden om in de rust een wijziging aan te brengen in zijn formatie. Hij zag wel Jong Ajax beter uit de kleedkamer komen. Echt gevaarlijk wist de thuisploeg nog niet te worden, al moest doelman Nikiema wel handelend optreden bij een schot van afstand van Jaydon Banel. Na acht minuten een mogelijkheid voor de bezoekers. Na balverlies van invaller Stanis Idumbo Muzambo op eigen helft, kon Henri Koudossou alleen op doelman Charlie Setford afgaan. De doelman hield zich goed staande in die confrontatie en wist er ternauwernood een corner van te maken.

Druk

ADO Den Haag voerde de druk wat op om te trachten op voorsprong te komen. Dat lukte niet en Jong Ajax rook haar kans, maar ondanks gevaarlijke situaties gaf het scorebord nog steeds een stand van 0-0 aan. Met nog twintig minuten op de klok hield doelman Nikiema zijn ploeg in de race door knap een bal uit de hoek te halen. Bij Jong Ajax mocht Ahmetcan Kaplan, na ruim een jaar blessureleed, invallen voor Tristan Gooijer.

In het Haags Kwartiertje probeerde ADO Den Haag alsnog de buit binnen te halen. Henk Veerman was nog dicht bij een doelpunt, maar zijn inzet werd gekeerd door doelman Setford. De Hagenaars slaagden er – ook in de zes extra minuten – niet in een bres slaan in de Amsterdamse defensie en omdat ook Kilian Nikiema zijn doel schoonhield, was de 0-0 een logisch eindresultaat. Een tegenvaller voor ADO Den Haag en Jong Ajax pakte haar zesde competitiepunt, maar is wel de hekkensluiter in de Keuken Kampioen Divisie.

De formatie van trainer Darije Kalezic heeft vrijdag voor eigen publiek iets goed te maken, als VVV Venlo op bezoek komt in het Bingoal Stadion, aanvang 20.00 uur.

Opstellingen

Jong Ajax:
Setford, Jermoumi, Aertssen, Gooijer (71. Kaplan), Martha, Brandes (76. Verschuren), Banel, Salah-Eddine (64. Chourak), Kolokoh (46. Idumbo-Muzambo), Agougil (88. Alders), Godts (64. Sarfo).

ADO Den Haag:
Nikiema, Waem, Van Hintum, Sürmeli, van Mieghem, Klas, Veerman, Van der Sande, Koudossou, Ché, Hamdaoui (72. Ideho).

Lees verder