Warming-up 3e Divisie: Jonathan Jonk (TOGB): ,,Laten zien dat we afgelopen weken stappen hebben gezet”

Na een weekend zonder competitieverplichtingen gaat nu speelronde tien in de Derde Divisie van start. TOGB speelt op zondag thuis tegen AWC uit Wychen. TOGB-trainer Jonathan Jonk (foto) zal de maand oktober voor de competitie graag beëindigen met een overwinning. De laatste drie duels leverden slechts één schamel puntje op. Tegenstander AWC won juist twee van de laatste drie duels en is vastbesloten ook in het laatste speelweekend van oktober een resultaat te pakken. Op papier zijn, gezien de stand op de ranglijst, beide ploegen aan elkaar gewaagd. De kantine van TOGB krijgt een nieuw interieur, waardoor er zondag minder zitgelegenheid is. Een vooruitblik met de hoofdcoach van TOGB, Jonathan Jonk, naar het duel met AWC.

Tekst: Ron Fruining

Jonathan, na een weekend zonder voetbal mogen jullie het nu opnemen tegen een debutant, AWC. De ploeg uit Wychen is een onbekende net als de drie tegenstanders waar jullie de afgelopen wedstrijden tegen hebben gespeeld. Wat weet jij van de komende tegenstander?

,,Wij verzamelen altijd zoveel mogelijk informatie van de tegenstander. Aangezien wij (nog) geen vaste analist hebben, zijn we afhankelijk van informatie die wij ophalen bij onder andere onze competitiegenoten. De ene keer lukt dit beter dan de andere keer, maar tot nu toe lukt het heel goed om een beeld te hebben van onze komende tegenstanders. Zo weten wij over AWC, dat het het veld compact zal maken en ons probeert te verrassen met counteren. Wij zullen dus ook zondag geconcentreerd moeten spelen, zodat wij zelf geen onnodige fouten maken. Zelf zullen we aanvallend moeten spelen met veel beweging zonder bal en tijdens deze momenten ook onze restverdediging op orde moeten hebben. Het niveau van ons positiespel stijgt per wedstrijd. Hiermee kunnen we onze tegenstander steeds vaker onze wil opleggen. Verdedigend moeten wij eerder de diepte eruit lopen als de tegenstander snel een lange bal speelt.”

Een aantal van je selectiespelers komt terug van blessures en heeft minuten kunnen maken tegen DCV en in de Onder 23. Hoe staat je groep ervoor, voor de komende wedstrijd?

,,De jongens die geblesseerd waren tegen Kloetinge zijn er weer bij. Wij zijn bijna compleet en zijn hierdoor breder dan ooit. We misten tegen Kloetinge echt veel spelers, maar lieten als team zien dat wij ondanks de vele afwezigen, over een brede selectie beschikken die er stond en eigenlijk een resultaat verdiende. We verloren naar mijn mening onterecht. Als je de gehele tweede helft Kloetinge je wil op kunt leggen en zij niets te vertellen hadden, mochten zij dus blij zijn dat we niet scoorden. De langdurig geblesseerden van het begin van het seizoen, hebben de afgelopen weken minuten kunnen maken bij de O23 en in de Voetbal Rijnmond Cup. Hierdoor hebben wij nu meer keuzemogelijkheden gekregen. Bovendien is de concurrentie in de groep toegenomen. Iedereen zal alles moeten geven, waardoor we weer een volgende stap in onze teamontwikkeling kunnen maken. Twan Verdel kan helaas nog niet spelen. Finn Hooreman is op de weg terug en kan vanaf volgende week met de groep meetrainen. Juan Marino werkt ontzettend hard aan zijn herstel en kan in december voorzichtig met de groep meetrainen.”

Hoe bepalen jullie wie er komende zondag bij de selectie zitten?

,,Wij bepalen aan de hand van vorm, fitheid, individuele kwaliteiten en speelwijze van onze tegenstander, wie er bij de selectie zitten. Wij zullen voor de wedstrijd van zondag voor het eerst dit seizoen ‘harde’ keuzes moeten maken. Uiteindelijk bepalen de spelers zelf of ze erbij zitten of niet door te laten zien dat wij niet om ze heen kunnen. Ze zullen het maximale uit hun talent en kwaliteiten moeten halen. Alleen dan kunnen ze zichzelf niets verwijten in de keuze die wij als staf maken.”

Na drie wedstrijden op zaterdag nu weer een keer op zondag het veld op. Heb je verschil gemerkt in het spelen van een wedstrijd op zaterdag of zondag in de eerste tien duels als je kijkt naar reizen, voorbereiding, fitheid van de spelers?

,,Nee. Ik merk geen verschil voor een wedstrijd op zaterdag of zondag voor de spelers qua fitheid. Alleen hebben wij tot nu toe pas vier punten op zaterdag gehaald…… Ook zie ik het reizen waar wij mee te maken krijgen bij de uitwedstrijden geen problemen voor ons. Wij hebben best al wat verre reizen gehad en ik vind dat we die wedstrijden allemaal goed gestart zijn. Ik speel persoonlijk liever op zaterdag, maar dat is meer een mind-set dingetje. En na zondag begint direct de werkweek. En als je op zaterdag speelt kan ik mijn eigen team langer analyseren qua beelden. Qua tijd heeft de zaterdag voor mij als trainer de voorkeur.”

Tot slot wat gaat TOGB komende zondag aan het eigen publiek laten zien?

,,Allereerst hoop ik dat onze supporters na het 95-jarig feest op zaterdagavond het sportpark weten te vinden. Natuurlijk zullen wij er alles aan doen om het jubileum op te luisteren met een overwinning van het vlaggenschip. De supporters gaan een aanvallend TOGB zien dat de tegenstander flink onder druk zal zetten. In onze laatste thuiswedstrijd tegen TEC was ons positiespel niet optimaal, maar wij gaan laten zien, dat we de afgelopen weken weer stappen hebben gezet. Wij willen dominant aan de bal zijn met vele dynamische positiewisselingen, waarbij uiteraard de verdedigende organisatie waar wij als team samenwerken met elkaar, moet kloppen. Wij zullen de tegenstander geen rust gunnen en willen de drie punten pakken. De afgelopen weken verdienden we meer dan we hebben gekregen.”

 

 

 

 

Lees verder