Kilian Nikiema: ,,Mijn ouders hebben mijn debuut voor Burkina Faso gemist”

De afgelopen twee seizoenen behoorde Kilian Nikiema (foto) tot de selectie van ADO Den Haag. Op 12 mei van dit jaar maakte hij zijn officiële debuut in de Keuken Kampioen Divisie thuis tegen FC Dordrecht. De wedstrijd eindigde in 2-2. De doelman maakt al sinds juni 2019 deel uit van de nationale selectie van Burkina Faso. Van Les Etalons (De Hengsten) zoals de bijnaam luidt.

Tekst: Glenn Duijzer

Kilian Nikiema is niet de enige speler die namens ADO Den Haag als Afrikaans internationaal is uitgekomen. ,,Ik weet dat Wilfried Kanon, Tyrese Ebuehi en dan nog die Nigeriaanse speler van Chelsea, Kenneth Omeru internationaal zijn geweest. Ik wist niet, dat ik de vierde speler was die namens ADO Den Haag Afrikaans international was.” Overigens is Ali Boussaboun ook voor Marokko uitgekomen, maar dat was tijdens de periode dat hij voor Feyenoord uitkwam.

Opmerkelijk genoeg is de geboren Hagenees ook nog international bij Oranje geweest. ,,Ik keepte bij Oranje O15, O16 en O17 en ik ben voor Oranje O19 opgeroepen, maar heb daar niet gespeeld.” Dan toch als senior je debuut maken voor het Afrikaanse Burkina Faso op 16-jarige leeftijd in een thuiswedstrijd tegen Libië (1-0 winst). ,,Toen ik op mijn vijftiende het eerste contract tekende bij ADO Den Haag, heeft de club dit op social media geplaatst. Nikiema is een veel voorkomende naam in Burkina Faso. Mensen hebben toen via Facebook contact opgenomen met mijn ouders met de vraag of ik uit Burkina Faso kwam. Ik ben half Nederlands en van mijn vaders kant Burkinees. De toenmalige bondscoach heeft destijds contact opgenomen, hij had ook gezien dat ik een contract bij ADO Den Haag had getekend en toen voor Oranje O16 uitkwam. Hij gaf aan, dat hij het interessant vond en hij wilde mij er een keer bij hebben om te kijken wat mijn niveau was. Ik stond daar wel voor open, het is toch ook je vaderland. Ik ben er toen tweemaal voor een stage naar Burkina Faso geweest en die verliepen goed. Ik heb toen wel aangegeven dat ik met mijn definitieve keuze pas zou wachten totdat ik 18 jaar oud zou zijn. Ik heb daarna nog in Oranje O16 en O17 gespeeld. Op mijn achttiende kwam de bond bij mij terug met de vraag of ik de keuze al had gemaakt. Die heb ik toen gemaakt in het voordeel van Burkina Faso.”

Op 19 juni 2019 was het de eerste keer, dat Nikiema bij de nationale selectie aansloot, voor de uitwedstrijd tegen Congo. Zijn daadwerkelijke debuut viel op 4 september 2019 in de thuiswedstrijd tegen Libië. ,,Ik had geen rekening gehouden met mijn debuut. We zouden twee oefenwedstrijden spelen en ik zou in principe niet in actie komen. Maar mocht dat wel het geval zijn, dan zou dat in de tweede wedstrijd zijn. We hebben drie keepers bij het nationale team. Toen ik in Burkina Faso aankwam, bleken we drie wedstijden te gaan spelen. Ik moest direct in de eerste wedstrijd aan de bak na slechts één dag trainen. Mijn ouders waren toen nog niet vertrokken, die kwamen pas een paar dagen later. Die hebben toen mijn debuut gemist. Officieel kan ik nog overstappen naar Oranje, maar ik ben dat niet van plan. Ik heb nu deze keuze gemaakt.”

Vooroordeel

Een vaak voorkomend vooroordeel is, dat alles rondom het voetbal in de Afrikaanse landen maar chaotisch en er weinig goed geregeld is. ,,Dat is echt een misverstand. Wat ik uit eigen ervaring kan zeggen is, dat bij Burkina Faso alles top is geregeld. We vliegen vaak met privévliegtuigen naar uitwedstrijden en dan slapen we ook nog eens in goede hotels. Alle betalingen vanuit de bond zijn altijd op tijd. Ik heb zelf nog nooit problemen met Burkina Faso meegemaakt.”

Als er beelden op de Nederlandse tv worden uitgezonden, vallen altijd de gepassioneerde fans op. Hoe dat is om zelf mee te maken zegt Nikiema: ,,Het is hetzelfde als je voor Oranje je debuut maakt. Iedereen heeft wel een mening over je. Dat is in Burkina Faso niet anders. Wat mij wel opvalt is, dat de mensen daar veel positiever zijn. De mensen zijn blij dat mijn keuze op Burkina Faso is gevallen. Overigens is het wel een voetbalminded land.”

Als Burkina Faso een thuiswedstrijd speelt, is Nikiema niet de enige die vanuit Europa richting Ouagadougou vliegt. Het merendeel van de spelers verdient zijn brood in andere landen. ,,In iedere selectie zitten wel enkele spelers uit de eigen competitie. Dat is altijd goed, als er spelers bijzitten die uit de eigen competitie komen. Gelukkig worden wij als spelers uit het buitenland niet anders benaderd. Het is niet zo, dat er van ons iets extra’s wordt verwacht.”

Afrika Cup

Nikiema heeft van heel nabij de Afrika Cup in 2022 als selectielid meegemaakt. ,,Dat was geweldig om mee te maken. Het enige minpuntje was, dat het toernooi nog in de naweeën van corona werd gespeeld. De mensen werden in aantal beperkt toegelaten in de stadions en moesten dan ook gevaccineerd zijn en een monddoekje dragen. Maar bij de openingswedstrijd tegen het gastland Kameroen, was het stadion wel gevuld met 60.000 supporters. Dat was een gekkenhuis, iedereen leeft dan echt mee. Over de hele wereld wonen Afrikanen en die hebben allemaal naar de Afrika Cup gekeken.”

Ook in Nederland leven veel Afrikanen, maar het aantal dat zichzelf Burkinabé noemt is niet zo groot. ,,Ik denk, dat het in Nederland wel meevalt. Ze wonen er wel, maar ik ken niemand van hen. Ik heb nog niet meegemaakt dat er Burkinabé speciaal naar ADO Den Haag kwamen om mij te zien spelen.”

Na de Afrika Cup 2022, waar Nikiema niet in actie kwam, maar Burkina Faso wel de halve finale bereikte, ligt het doel voor de komende jaren voor de doelman wel op het daadwerkelijk in actie komen tijdens een Afrika Cup. ,,Ik heb momenteel een goede keeper voor mij staan bij Burkina Faso, Hervé Koffi, hij is de doelman van Charleroi. Maar als ik daar echt aan wil denken, moet ik eerst maar eens bij ADO Den Haag eerste keeper zien te worden.” Vooralsnog koos trainer Darije Kalezic bij aanvang van het voor Hugo Wentges als eerste doelman. ,,Ik heb een goede voorbereiding gemaakt met als doelstelling de eerste doelman van ADO Den Haag te worden. Helaas voor mij heeft de trainer voor Hugo gekozen. Dat was even vervelend, maar wel een onderdeel van het voetbal. Ik wist, dat ik klaar moest staan als ik de kans zou krijgen.”

Terug naar Burkina Faso. ,, We spelen in november WK-kwalificatiewedstrijden. In december gaan we ons weer voorbereiden op de Afrika Cup 2024 in Ivoorkust. Dat is ons buurland. Er leven daar enorm veel Burkinabé, het wordt dus bijna een thuistoernooi voor ons. Dat moet heel leuk worden.”

Net zoals in Nederland, heeft iedere natie wel een land waarmee ze helemaal niets hebben. Een land waarvan – hoe dan ook – gewonnen moet worden. Maakt niet uit in welke sport. Natuurlijk heeft Burkina Faso ook zo’n land! ,,De grote concurrent is voor ons wel Ivoorkust. We hadden al heel lang niet van dit land gewonnen, geloof wel vijfentwintig jaar. Maar met die gewoonte hebben wij op 19 november 2022 gebroken door thuis met 2-1 te winnen. Ook al was het een oefenwedstrijd, de mensen waren heel blij dat we Ivoorkust hadden verslagen. Voor ons voelde het ook als een echte wedstrijd, geen oefenwedstrijd.”

Het wachten is nu op de uitnodigingen. Nikiema: ,,Ik ben geselecteerd voor de interlands in november. De uitnodigingen voor de Afrika Cup zullen daarna in november verzonden worden. Het gaat heel spannend worden of ik daarbij kom te zitten. De trainer heeft wel bekend gemaakt dat het belangrijk is dat de spelers minuten hebben gemaakt.” ERn dan komt het voor Kilan Nikiema prima uit, dat hij momenteel de eerste doelman is bij ADO Den Haag door de blessure van Hugo Wentgens.

Lees verder