ADO Den Haag roept in slotfase tegen VVV Venlo gelijkspel over zichzelf af

ADO Den Haag begon nog niet zo slecht, maar in het verloop van het eerste bedrijf was het matig wat de thuisploeg het eigen publiek voorschotelde. Het leverde ook een 0-1 achterstand op bij rust. Na de doelwisseling kwam ADO Den Haag goed terug en boog de achterstand om in een 2-1 voorsprong. In het Haags Kwartier ging het alsnog mis. In plaats van door te drukken liep ADO Den Haag achteruit en zag VVV Venlo nog kans op gelijke hoogte te komen: 2-2.

Tekst: Ton Beije          |      Foto’s: Aad van der Knaap

ADO Den Haag speelde dit duel met rouwbanden en voorafgaand aan de aftrap werd er een minuut stilte in acht genomen voor de eerder dit jaar overleden Piet de Zoete. Het ADO-icoon, die bij de club speler, trainer en bestuurslid is geweest, zou binnenkort tachtig jaar zijn geworden. De familie van De Zoete was ook aanwezig en getuige van het eerbetoon.

Trainer Darije Kalezic had geen wijziging aangebracht in zijn beginopstelling in vergelijking met het duel van afgelopen maandag tegen Jong Ajax uit. De gastheren hadden pech, dat al na vijf minuten afscheid moest worden genomen van Justin Ché, die met een blessure het veld moest verlaten. In zijn plaats kwam Tyrese Asante in het veld op de rechtsbackplaats.

ADO Den Haag begon de wedstrijd ‘niet onaardig’ en probeerde een openingstreffer te forceren, maar Henri Koudossou, Henk Veerman en Mohamed Hamdaoui hadden geen succes bij hun pogingen. Binnen het kwartier moest Matteo Waem nog handelend optreden om VVV-Venlo van een treffer af te houden, maar vlak daarna was het toch raak voor de Limburgers. Terwijl Koudossou geblesseerd bleef liggen bij de hoekvlag kon Joep Kluskens opdraven en vlak voor het doel goalie Kilian Nikiema met een laag diagonaal schot passeren: 0-1.

De bezoekers waren in de fase daarna zelfs dicht bij een tweede treffer, maar doelman Nikiema redde op een inzet van Magnus Kaastrup en dezelfde speler mikte tot opluchting van ADO Den Haag in een tweede poging naast. Nog voor de pauze probeerde ADO Den Haag de schade te herstellen. Een schot van captain Kürsat Sürmeli ging naast en op een kogel van afstand van Dhoraso Klas redde goalie Jan de Boer attent. Aan de andere kant moest ook doelman Nikiema nogmaals zijn kwaliteiten tonen om VVV-Venlo van een tweede treffer af te houden. Gescoord werd er niet meer voor rust, zodat ADO Den Haag in de rust de zaak weer op orde kon krijgen. De trainer gaf opdracht het tempo omhoog te gooien en hij bracht Joël Ideho in het veld voor Mohamed Hamdaoui. Ideho bracht wel gelijk meer snelheid in de aanval. De eerste kans op de gelijkmaker was voor Tyrese Asante, maar zijn inzet trof geen doel. Een stiftbal van Henk Veerman ging wel over doelman De Boer heen, maar ook net over het Venlose doel. Vlak nadat er een uur was gevoetbald zorgde Henk Veerman voor de gelijkmaker, waarbij hij goed van zijn lichaam gebruik maakte: 1-1.

ADO Den Haag had de smaak te pakken en ging op zoek naar een voorsprong. En die kwam er vlak voordat het Haagse Kwartiertje begon. Daryl van Mieghem kreeg op rechts – niet zonder geluk – de bal in bezit, gaf langs de grond strak voor. Bij de tweede paal had Joël Ideho nog even moeite de bal onder controle te krijgen, maar op tijd schoof hij de bal in de hoek langs doelman De Boer en scoorde daarmee zijn eerste treffer voor ADO Den Haag: 2-1. In plaats van door te drukken in die fase liep ADO Den Haag achteruit. Daarmee riep het zelf het onheil over zich af. VVV-Venlo rook dat er meer inzat en bestookte het Haagse strafschopgebied regelmatig met hoge ballen en trainer Rick Kruys bracht ook nog stormram Pepijn Doesburg in de spits in het veld.

ADO Den Haag moest al gewaarschuwd zijn bij een geweldige reflex van doelman Kilian Nikiema, die een inzet tot hoekschop verwerkte. Met nog twee minuten op de klok ging het toch nog fout voor de equipe van Kalezic. Een hoekschop op links werd snel genomen en bij de tweede paal werkte Levi Smans de bal alsnog tussen verdedigers door in het Haagse doel: 2-2. VVV-Velo ging nog in de extra vijf minuten op zoek naar meer, maar de matig fluitende Martin Perez maakte er bij 2-2 in de 95e minuut een einde aan.

Opstellingen

ADO Den Haag:
Nikiema, Waem, Van Hintum, Sürmeli, van Mieghem (86. Werker), Klas, Veerman, Van der Sande, Koudossou, Ché, Hamdaoui (46. Ideho).

VVV-Venlo:
De Boer, S. Janssen, R. Janssen (78. Doesburg), Ketting, Lathouwers, Kluskens (69. Klaasen), Smans, Sierra, Kaastrup, Kosidis, Berden (69. Allouch).

Lees verder