Oranje-vrouwen boeken belangrijke zege op Schotland

In De Goffert, de thuishaven van NEC, boekten de Oranje Leeuwinnen vrijdagavond een belangrijke 4-0 overwinning op Schotland. Ook Engeland won haar duel, nipt, met 1-0 van België. Nederland staat nu eerste in de poule vanwege een beter doelsaldo dan de formatie van bondscoach Sarina Wiegman van Engeland.

Tekst: Ton Beije         |      Foto’s: Eric de Wit

Coach Andries Jonker moest de ploeg van de Oranje-vrouwen aanpassen,omdat Dominique Janssen geblesseerd was. Hij posteerde nu in het centrum van de defensie Kerstin Casparij. De Delftse Victria Pelova was ziek geweest en nog niet helemaal fit om te starten. Jonker koos op die positie voor ex-ADO Den Haag-speelster Renate Jansen, al jaren deel uitmakend van de nationale vrouwenselectie.

Oranje startte prima en nam al na twaalf minuten spelen de leiding. De bal kwam na een voorzet van Casparij via een schots been bij Daniëlle van de Donk, die bij de eerste paal attent binnentikte: 1-0. Belangrijk is zo’n duel om vroeg op voorsprong te komen, want de Schotse vrouwen hadden tot doel in Nijmegen om vooral de bal tegen te houden. Toch moest Oranje alert blijven bij de spaarzame tegenstoten. Keepster Daphne van Domselaar moest optreden bij een schot van Kirsty Hanson. Op het goede moment, Schotland leek even het initiatief over te nemen, kwam Nederland op 2-0. Na rond een half uur spelen werd een schot van Jill Roord door Sophie Howard maar half verwerkt en wist Esmee Brugts wel raad met die mogelijkheid en zette de ploeg van Jonker op 2-0 door keepster Lee Alexander het nakijken te geven. Met die stand gingen beide teams ook aan de thee.

Na rust maakte Oranje het duel snel af, want al spoedig stond de 3-0 ook op het scorebord. Sherida Spitse bereikte met een verre pass de op snelheid liggende Lineth Beerensteyn (ook ex-ADO Den Haag), die met een prima lob keepster Alexander kansloos liet. Met nog twintig minuten te gaan eiste Beerensteyn ook de 4-0 voor zich op. De ingevallen Damaris Egurrola plaatste de bal precies op het hoofd van Beerensteyn, die met een tegendraadse kopbal keepster Alexander passeerde: 4-0. Tien minuten voor tijd dan het moment, waarop Vivianne Miedema haar rentree mocht maken, na maanden blessureleed, in het team van de Oranje Leeuwinnen. Miedema draaide lekker mee, maar wist haar rentree niet te bekronen met een doelpunt. Het bleef bij 4-0.

Halverwege de groepsfase staat Oranje nu eerste in groep A op doelsaldo. De ploeg van Jonker heeft net als Engeland zes punten, maar een beter (+4) doelsaldo. Dinsdag komen de Oranje-vrouwen weer in actie tegen Schotland, maar dan in het Hampden Park in Glasgow. Op 1 december wacht de uitbeurt op Wembley tegen Engeland en op 5 december in Tilburg wordt de thuiswedstrijd gespeeld tegen België.

 

Lees verder