2e klasse C: Persoonlijke fouten doen SVC’08 das om bij DONK

Op het mooie kunstgrasveld van DONK, waar de harde wind van doel tot doel waaide, was het moeilijk voetballen. Het werd dan ook geen wedstrijd van technische hoogstandjes, maar één van felle duels en hard werken.  Uiteindelijk bleek DONK beter met de omstandigheden om te kunnen gaan en hield daarmee de punten verdiend in eigen huis.

Tekst & foto’s: Jaap Lolkema

De wedstrijd was nog geen minuut op gang of SVC’08 ontsnapte al aan een achterstand. Een hoge voorzet werd door Jeroen Borsboom teruggekopt, waarna Maher Hariti zo’n tien meter voor de goal vrij mocht uithalen. Zijn harde schot spatte via de onderkant van de lat het veld weer in zodat een vroege treffer voor DONK uitbleef. SVC’08 was wel direct wakker geschrokken en zette in de beginfase haar tanden in de wedstrijd, waarbij felle duels niet werden geschuwd. Waar scheidsrechter Ed Pieterman in die fase wellicht te coulant was, trok hij toen het leek te ontsporen wel gele kaarten voor Marco Mos en Nathan Martina. SVC’08 probeerde de tegenstander terug te dringen door hoogdruk te zetten. Hierin slaagde het redelijk, waardoor de SVC’08-achterhoede de aanvallen van DONK, dat met de wind tegen speelde en snel de lange bal zocht naar Jeroen Borsboom, hun fysiek sterke spits, goed onder controle kon houden.

SVC’08 maakte, gesterkt door de wind in de rug, niet de fout om te snel de lange bal te spelen, het bouwde goed op en in de zevende minuut bereikte Riley Jersylee met een dieptepass Thomas Hughes die de bal voorgaf op Jermey Keus. Zijn kopbal trof echter geen doel. SVC’08 had in de eerste helft meer de bal en het betere van het spel. Daar tegenover stond dat de counters van DONK steeds dreigend waren. Zo hielden de teams in de eerste speelhelft elkaar in evenwicht. Toch had SVC’08 in de vijfenveertigste minuut nog op voorsprong kunnen komen. Jermey Keus ontsnapte aan aandacht van de achterhoede van DONK en ging, weliswaar met een man op zijn hielen, alleen op keeper Bas van der Eem af. Hij kwam echter niet goed uit met zijn passen, waardoor zijn schot niet tussen de palen belandde.

Een kwartier na rust veranderde het spelbeeld van de wedstrijd. Thomas Hughes en Marco Mos liepen elkaar bij een vrije bal in de weg, waardoor DONK de bal veroverde en de uit positie staande verdediging van SVC’08 uit kon counteren, Jordy de Jong kon hierna van dichtbij de 1-0 aantekenen. Na deze tegentreffer verloor SVC’08 de controle over de wedstrijd. De linies gingen uit positie lopen, de middenvelders stonden te diep en waren niet meer aanspeelbaar en van achteruit werd alleen maar de lange bal gespeeld. Hiermee speelde het de tegenstander volledig in de kaart. In de zevenenzestigste minuut schoot Jordy de Jong in vrije positie voor DONK nog over, waarna Thomas Hughes een minuut later een inzet aan de andere kant net naast zag gaan. Maar in de zeventigste minuut leidde opnieuw volledig onnodig balverlies een tegentreffer in. Jersylee Riley ging op de bal staan, verloor zijn evenwicht en DONK maakte hier dankbaar gebruik van. De verdediging van SVC’08 werd uitgespeeld en Jeroen Borsboom mocht het laatste tikje geven: 2-0.

Het slotoffensief dat SVC’08 misschien nog wilde inzetten had geen enkele kans van slagen. Lange hoge ballen van achteruit waren een prooi voor de achterhoede van DONK en iedere afvallende bal werd een gevaar voor de tegenstoot, omdat de restverdediging te wensen overliet. In de tachtigste minuut was het definitief over voor SVC’08. Een diepe bal op Roy van de Graaf werd door Jordy de Bruin onderschept, maar te zacht teruggekopt op keeper Wesley van der Wel. Roy de Graaf profiteerde en bracht de eindstand op 3-0.

Een bittere pil voor SVC’08, dat na een goede eerste helft een positief resultaat door de vingers liet glippen na een veel mindere tweede bedrijf.

Lees verder