2e Divisie: Scheveningen op Houtrust kansloos tegen beter spelend Katwijk

Op sportpark Houtrust werd in speelronde tien de traditionele wedstrijd tussen de vissersdorpen Scheveningen en Katwijk gespeeld. Ondanks het feit, dat Katwijk lager op de ranglijst stond, werd toch een klinkende overwinning behaald op Scheveningen. Direct vanaf het begin opende Katwijk snel de score en vanaf dat moment was Katwijk heer en meester. Het leverde uiteindelijk een 0-4 overwinning op.

Tekst: John Carlier           |        Foto’s: Orange Pictures

Gelet op de stand op de ranglijst van beide teams was te verwachten dat het een interessant duel zou worden. Dat pakte anders uit, want Katwijk nam direct na de aftrap het initiatief, wat in de negende minuut al leidde tot een 0-1 voorsprong. Voorafgaand aan dit doelpunt had Katwijk al een corner geforceerd, maar nog zonder resultaat. Na deze corner werd de druk van Katwijk groter, waardoor Sietse Brandsma gemakkelijk kon scoren. Wel ging hieraan vooraf een foutje van Kevin Gomez-Nieto, die ervanuit ging dat de bal over de achterlijn zou gaan. De bal kwam alsnog vanuit een voorzet bij de volkomen vrijstaande Sietse Brandsma, die gemakkelijk kon scoren. Drie minuten later ontstond dezelfde situatie, maar dit keer was het doelman Sven van der Maaten die nog net de 0-2 kon voorkomen.

Plaagstootje

In de dertiende minuut was er wel een klein plaagstootje van Kevin Gomez-Nieto, die de bal in de uiterste hoek kopte, maar nog net door Levi Bouwense voor de doellijn werd weggehaald. Katwijk herpakte zich snel en zag een kopbal van de boomlange Sietse Brandsma tegen de onderkant van de lat komen en vervolgens in de handen van de keeper. De druk van Katwijk was dermate groot dat een doelpunt niet kon uitblijven. Eerst werd een schot van Joey Ravensbergen tot corner verwerkt en vanuit die hoekschop was het weer Sietse Brandsma die gebruik maakte van zijn lengte en de bal in de uiterste hoek kopte en daarmee de stand op 0-2 bracht.

Onverwacht kwam er een counter van Scheveningen waarbij een perfecte voorzet werd gegeven door Ian van Baalen, waarna de bal door Michael de Niet net over werd gekopt. Maar toch was het weer Katwijk dat in de tweeënveertigste minuut de stand op 0-3 bracht. Joey Ravensbergen kon bij de achterlijn een bal onderscheppen, maar kreeg niet de gelegenheid om de bal voor te zetten, want keeper Sven van der Maaten kwam uit zijn doel en probeerde met een gestrekt been een voorzet te voorkomen. Bij deze tackle wees de scheidsrechter resoluut naar de penaltystip. Des Kunst wist hier wel raad mee. Ondanks het feit dat Sven van der Maaten naar de goede hoek dook, was het toch raak. Bij deze 0-3 stand gingen beide teams rusten.

Genadeklap

Ondanks deze stand begon Scheveningen met Lex Immers voor Virgil Tjin-Asjoe goed aan de tweede helft. Ian van Baalen kreeg in de negenenveertigste minuut een mogelijkheid om de stand een draaglijker aanzien te geven, maar zijn schot ging via de paal en een verdediger tot corner, die zonder het gewenste resultaat bleef. Kort hierna was het toch weer Katwijk, dat de genadeklap uitdeelde. Vanuit weer een snelle counter kwam de bal bij Ruben Doesburg, die hard inkopte, maar de Scheveningen-keeper op zijn weg vond. De afgeslagen bal kwam voor de voeten van Joey Ravensbergen, die gemakkelijk de 0-4 kon scoren.

Deze stand was voor Scheveningen de nekslag en voor Katwijk het moment om heerlijk te combineren en de wedstrijd op deze manier uit te spelen. Heel even was er nog een opleving bij Scheveningen. Jari de Jong mocht een vrije trap nemen op de rand van het strafschopgebied met de mogelijkheid om eervol ten onder te gaan, maar zijn schot ging hoog over. Hierna werden aan beide kanten twee spelers gewisseld, maar dat bracht geen verandering in het spel. Katwijk bleef domineren. Wel viel er aan beide kanten nog een gele kaart, volkomen onnodig.

In de slotfase had Lex Immers nog een mogelijkheid om de eer te redden, maar zijn kopbal kon nog net door keeper Jean Paul van Leeuwen tot corner worden getikt. Niet onvermeld mag blijven dat scheidsrechter Schaper een foutloze wedstrijd floot, ondanks het feit dat de belangen voor beide teams groot waren.

Lees verder