Het Nederlands vrouwenelftal heeft nu alles in eigen hand

De Oranje Leeuwinnen hebben hun koppositie in de Nations League verstevigd. In Glasgow pakte de ploeg een magere 0-1 zege op Schotland. Een uitstekend doelpunt van Esmee Brugts (op de foto in actie in het thuisduel tegen Schotland vorige week) na een uur was genoeg voor de drie belangrijke punten. Engeland ging verrassend onderuit in de slotfase tegen België.

Hierdoor staat Nederland nu drie punten los van de equipe van coach Sarina Wiegman. België is nu de nummer twee in de poule, met twee punten minder dan Nederland. In december volgen voor Oranje de beslissende confrontaties: de uitwedstrijd tegen Engeland op een uitverkocht Wembley en het afsluitende thuisduel met België. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de Nations League Finals in februari 2024 waar uiteindelijk twee Olympische tickets kunnen worden verdiend.

Paal en lat

De eerste helft was niet goed, maar met een beetje meer mazzel had Nederland al voor rust op een veilige marge kunnen staan. Paal en lat verhinderden dat. Jill Roord schoot in de 27e minuut vanaf de rand van de zestien op de paal, waarna Sherida Spitse vier minuten later bijna de Schotse keeper verraste door een vrije trap vanuit een moeilijke hoek meteen op doel te schieten. Niet veel later moest Lieke Martens de strijd staken. Ze kon niet verder spelen na een woeste tackle van Howard die met geel goed wegkwam. Damaris Egurrola verving Liekens.

Clash

Een magere overwinning dus, maar dik verdiend en genoeg om plek één te verstevigen. België doet door de winst nu ook weer mee. Op vrijdag 1 december wacht voor de Oranje Leeuwinnen de clash uit tegen Engeland en op dinsdag 5 december staat de ontmoeting thuis tegen België op de rol in het stadion van Willem II, dat al volledig is uitverkocht. Gaan de Oranje-vrouwen zichzelf een geweldig Sinterklaascadeau schenken?

Lees verder