Warming-up 2e Divisie: John Blok (Scheveningen): ,,Veerkracht al jaren één van onze kwaliteiten”

Scheveningen zat deze week in de hoek waar de klappen vallen. In de laatste competitiewedstrijd in de Tweede Divisie ging Katwijk er op Houtrust vandoor met een 0-4 overwinning. Deze week in de strijd om de TOTO KNVB-beker moest Scheveningen – na strafschoppen – buigen voor derde divisionist USV Hercules. Zaterdag heeft de ploeg van John Blok (foto) uit tegen nummer voorlaatst Excelsior Maassluis dus iets goed te maken.

Tekst: Ton Beije

Om te beginnen, Katwijk vertrok dus met een klinkende 0-4 zege. John Blok: ,,Laat ik vooropstellen dat we afgelopen zaterdag tegen een terechte nederlaag zijn aangelopen. Vooral omdat we Katwijk zelf weer vertrouwen gaven en in de wedstrijd hielpen door individuele fouten. Daarnaast viel het aanvallend steeds net niet onze kant op (van de lijn, paal) op momenten dat we terug in de wedstrijd konden komen. Bepalend daarin was ook de zeer dubieuze strafschop voor Katwijk die de laatste minuut voor rust werd gegeven. Zoals vorige week gezegd, is Katwijk nog steeds gewoon de landskampioen met dus ook veel kwaliteit.”

Lastig

Zaterdag wacht de Schollekoppen de uitwedstrijd tegen Excelsior Maassluis, dat dit seizoen tot nu toe nogal tegenvalt en dat is toch een lastige klus. Blok: ,,Zeker, mede door de zware 120 minuten van afgelopen woensdagavond. Excelsior Maassluis is traditioneel voor ons een lastige tegenstander, maar nu zeker omdat zij deze week niet in actie hoefde te komen. Excelsior Maassluis heeft daarnaast ook gewoon een goede en brede selectie.” Wat verwacht Blok voor wedstrijd? ,,Dat is lastig te zeggen. We zullen zaterdagochtend eerst moeten kijken wie er beschikbaar zijn en hoe de weersomstandigheden zijn. Als het zo waait als afgelopen dagen, kan dat natuurlijk van grote invloed zijn op het spel.”

Verschil

Dan de bekerwedstrijd tegen USV Hercules, dat een niveau lager speelt. Is de Scheveningen-trainer geschrokken? Blok: ,,Als ik daarvan zou schrikken, zouden we ons niet goed voorbereid hebben. In de eerste ronde schakelden zij namelijk onze competitiegenoot ACV met 1-5 uit en in de nacompetitie van afgelopen seizoen herinnert bijna iedereen zich de twee oorwassingen die IJsselmeervogels kreeg zich nog wel. Ik denk overigens dat iedereen die de laatste jaren het (KNVB-beker)voetbal een beetje volgt niet verbaasd is dat het verschil tussen de bovenkant en onderkant van de verschillende divisies niet erg groot is. Dat geldt zowel voor de Vierde, Derde, Tweede en Keuken Kampioen Divisie. Zeker de topploegen in de Tweede Divisie hebben vaak meer mogelijkheden dan een aantal ploegen in de KKD. Datzelfde kun je loslaten op een paar ploegen uit de Derde Divisie in vergelijking met de Tweede Divisie. Dat ploegen uit een divisie lager in een enkele confrontatie dan regelmatig winnen is allang geen uitzondering of verrassing meer. Teleurstellend is het natuurlijk wel.”

Met pingels eraf gaan is natuurlijk vreselijk balen. Ook voor de club dat daardoor veel geld misloopt. Blok: ,,Zeker ook omdat je eerst de winnende strafschop op je schoen hebt. Buiten nog alle andere zaken had ik het vooral het team gegund om verder te gaan, omdat ze zich een uur lang met tien man uit de naad hebt gewerkt om een resultaat te halen.”

Veerkracht

Heeft Blok de ploeg weer op scherp voor komende zaterdag, want winnen betekent de bekerteleurstelling snel wegspoelen. ,,Het scenario had natuurlijk niet slechter kunnen zijn. De teleurstelling van de uitschakeling, een schorsing en veel pijntjes door de lange en zware wedstrijd. Maar Scheveningen toont al jaren dat veerkracht één van de kwaliteiten van het team is en dat zullen we zaterdag ook laten zien. Fysiek is het lastig om snel weer te spelen, mentaal kan het enorm helpen”, aldus John Blok, die nog niet goed weten op welke spelers hij zaterdag kan rekenen. ,,Dat is nu nog niet te bepalen, behalve dat Ruben Koorndijk voor twee wedstrijden geschorst is en er nog geen spelers terug zijn. Ook Mitchell de Vlugt, die woensdag verstek moest laten gaan, is er waarschijnlijk nog niet bij.”

Lees verder